Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Спремни смо да наставимо дијалог кад Приштина укине таксе…

0

Председник је са амбасадорима земаља ЕУ разговарао и о КиМ и још једном их обавестио да је Србија спремна да настави разговоре

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са амбасадорима земаља ЕУ данас разговарао и о КиМ и да их је још једном обавестио да је Србија спремна да настави дијалог са Приштином кад буду укинуте таксе.

„Осим лепих ствари разговарали смо и о ономе што Србија треба да уради, као и о томе да је потребно да се укину антицивилизацијске таксе које је Приштина увела и да се настави дијалог како би постигли споразумо решавање проблема између Београда и Приштине“, рекао је Вучић.

Каже и да је, иако то није политички популарно, рекао амбасадорима и шефу Делегације ЕУ у Србји да смо спремни да наставимо тај разговор у најбољој вери како би се постигао споразум, али и да није велики оптимиста.

Вучић је нагласио да ће сву енергију посветити решавању тог проблема јер то значи сигурнију будућности за нашу земљу у нашу децу.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да ће Србија наставити свој европски пут И унети нову енергију у тај процес, те показати људима стварну перспективу, не само европског пута, већ И чланства, без обзира када оно уследи.

Подвукао је да је ЕУ наш нажначајнији спољнотрговински партнер са којом остварујемо око 67 одсто наш робне размене, а ако додамо у то И земље које су на путу у Унију – тај удео износи више од 80 процената.

Такође, како је додао, највећи део инвестиција добијамо из ЕУ, И надамо се да ће ниво инвестиција у будућности бити на још вишем нивоу.

Пренео је да је сем лепих ствари разговарано И о томе шта Србија треба да уради.

Према његовим речима, две су ствари веома важне, а прва је, пошто антицивилзацијске таксе које је увела Приштина буду укинуте, да се настави дијалог.

„Упркос чињеници да то није политички популарно, нити се допада нашем народу, рекао сам да смо спремни да наставимо разговор у најбољој могућој мери са жељом да постигнемо споразум. Рекао сам да ћу све своје време и енергију псоветити решавању овог пробелма јер би солуција значило сигурнију будућнсот за нас, нашу децу И нашу земљу у целини“, нагласио је Вучић.

КВОТЕ БИ БИЛЕ ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА СРБИЈУ

Председник је још једном замолио ЕУ да изађе у сусрет Србији када сутра буде одлучивала о квотама за извоз челика, јер је то, истиче, за нашу земљу од огромног значаја.

„Замолио бих комесарку Сесилију Малстром, са којом ће се и премијерка данас састати, али и Жан Клод Јункера и све друге да изађу у сусрет Србији“, рекао је Вучић након састанка са амбасадорима ЕУ.

Како је рекао, изашло се у сусрет, у складу са споразумом, „натегнутом“ форумулацијом Споразума о асоцијацуху у придруживају, Норвешкој, Исланду и Лихтенштајну и изразио наду да и Србија може да спада у ту категорију.

„Ако не по том основу, онда по другом“, рекао је Вучић и поновио да би квоте биле тежак ударац за Србију.

Председник Вучић састао се раније данас са амбасадорима земаља чланица Европске уније и шефом делегације ЕУ амбасадором Семом Фабрицијем. Састанку у Вили „Мир“ присуствовало је 23 амбасадора ЕУ и шеф Делегације ЕУ у Србији.

На састанку су били и министар спољних послова Ивица Дачић, министри за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, правде Нела Кубуровић, финансије Синиша Мали, те директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић…

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!