Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА ПАТРИЈАРХОМ ИРИНЕЈОМ Рекао сам му све што мислим у вези Космета

0

Рекао сам патријарху, отворено, све што мислим, и о Косову и Метохији, и другим питањима, и ја сам од њега чуо све што он мисли и што мисли СПЦ, рекао је председник Александар Вучић новинарима после састанка са патријархом Иринејом.

Председник Александар Вучић састао се данас пре подне са патријархом Иринејом у Патријаршији.

(Фото: Јутјуб)

Рекао сам патријарху, отворено, све што мислим, и о Косову и Метохији, и другим питањима, и ја сам од њега чуо све што он мисли и што мисли СПЦ, рекао је председник Александар Вучић новинарима после састанка са патријархом Иринејом.

„Задовољан сам што ме је саслушао“, рекао је Вучић. 

Председник Србије пренео је патријарху Иринеју закључке са Седнице за безбедност и даљим плановима у вези са безбедношћу Срба на Косову и Метохији.

– Говорили смо о неопходности предузимања свих мера за опстанак српског народа, то је била главна тема. Рекао сам патријарху, отворено, све што мислим, и о Косову и Метохији, и другим питањима, и ја сам од њега чуо све што он мисли и што мисли СПЦ – рекао је председник Александар Вучић новинарима после састанка са патријархом Иринејом и прецизирао да су разговарали о положају Срба на Косову и Метохији, о положају српског народа у БиХ, Хрватској, Црној Гори.

Председник је рекао како се целу своју владавину борио да не изгубимо ни једну једину главу, а сада неки дођу и кажу како се „договарамо са Албанцима да убијају Србе како би спровели своју политичку моћ“.

На данашњој седници Савета за националну безбедност смо разговарали и о ситуацији на Косову и Метохији.

– Сад вас ја питам шта је то држава Србија злочиначко организовала на КиМ. Оптужбе на рачун сопствене државе увек проводе они исти. У сваком случају ми ћемо бити боље припремљени и чувати мир и стабилност. Питам све оне који мисле да треба да замерају Србију шта то нисмо испунили из споразума – рекао је он и додао да је данас тачно 1.930 дана од када смо потписали Бриселски споразум и они једну једину тачку коју је требало, још увек нису испунили – поручио је Вучић.

Председник Србије је рекао да због напада појединих српских политичких представника, „ми данас морамо да будемо срећни што није дошло до сукоба, што нас нису напали“.

– Позивам обе стране да се укључе. Кажите нам шта то ми нисмо испунили из Бриселског споразума и видећете да не постоји ништа – рекао је он.

– Ако погледате добро шта су са КиМ урадили они који су нас критиковали, све време су де факто штитили пуну косовску независност, обратите пажњу на њихов речник, на изјаве и све ће вам бити јасно. Да штитим пуну независност тзв. републике Косово, у томе нећу да учествујем, нека они то раде. За нас је данашњи дан тежак, годишњица Олује је језива за Србе, какве је само трагичне последице оставила на Србију. А то су дивни и веома вредни људи који су дошли. никада нећемо дозволити да тај злочин буде заборављен. Можемо да урадимо да Крајишки Срби имају иста права као и сви други Срби и да се боримо да остану на својим огњиштима, иако ће то бити веома тешко. Од међународне заједнице не очекујем ништа, шта очекивати од оних који Косово доживљавају као независну државу – поручио је шеф државе

Упитан да прокоментарише деловање Кфора и извођење војне вежбе, поручио је да се нада како ће радити свој посао, иако то није био случај када је Марко Ђурић ухапшен.

Србија ће наставити да ради све што може како би се побољшао положај Срба у Хрватској, поручио је председник упитан да прокоментарише одлуку хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да одликује генерале Готовину и Маркача.

Састанку је, поред Вучића, присуствовао и генерални секретар председника, Никола Селаковић.

Савет је, како је пренето новинарима после седнице, био приморан да разговара данас о безбедности Срба на КиМ, ууместо о неспровођењу Бриселског споразума, иако је 1930. дан како, на пример, Приштина није испунила договор о Заједници српских општина.

То је последица чињенице, према ономе што је речено после Савета, да су поједини политичари, као и црквени великодостојници, дезинформацијама о наводном планираном сценарију и намерном изазивању инцидената створили атмосферу небезбедности за Србе на КиМ, али и ослабили позицију Србије.