Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ПРЕДЛОЖИО ЛАВРОВУ измену Резолуције 1244?

0
Фото: getosrbija

Фото: getosrbija

Могућа измена Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, чијим је изгласавањем завршена агресија НАТО-а на Србију и Црну Гору 1999. године, била је једна од тема које је председник Владе Србије Александар Вучић покренуо у разговорима са руским министром спољних послова Сергејем Лавровим, приликом његовог недавног боравка у Београду.

Овај податак изнео је Марко Јакшић, функционер ДСС-а и један од лидера Срба са севера Косова и Метохије, у изјави за сајт „КМ новине“. Позивајући се на своје добро обавештене изборе, Јакшић је ова незванична сазнања потврдио и Фонду стратешке културе:

„Приликом сусрета, Вучић је од Лаврова тражио неку врсту одобрења и разматрао могућност како би могла да се измени Резолуција 1244“, каже Марко Јакшић за наш сајт.

„Одговор Лаврова је био да је он помало затечен тим питањем, да је то питање пре свега за руску државу а не за њега као министра спољних послова, па да он предлаже председнику Владе Србије да то што има на уму, те своје замисли, нека званично пошаље министарству спољних послова Русије, а да ће они даље да проследе то државном врху Русије које ће да одговори.“

Важност Резолуције 1244 за српску државност је немерљива. Са становишта међународног права, она је буквално слово закона, што потврђује и Славка Којић, чланица правног тима Скупштине АП Косово и Метохија и бивши судија:

„Том резолуцијом је гарантовано да су Косово и Метохија саставни део Савезне Републике Југославије, односно њеног правног следбеника Србије. И тако ће и остати, осим уколико не буде изгласана нека нова резолуција која би тврдила нешто друго. Да би се то догодило, морало би да буде сагласно свих пет сталних чланова Савета безбедности, који имају право вета“, истиче Славка Којић.

Подсећамо, Русија је међу тих пет сталних чланица Савета безбедности (остале су Кина, САД, Велика Британија и Француска), и управо је руско противљење било главна препрека заговорницима „косовске независности“ да изгласају неку нову резолуцију која би погазила државну целовитост Србије. Управо у томе Марко Јакшић види и главни мотив Александра Вучића да уопште покреће то питање у разговору са Лавровим:

„Видимо да Вучићу смета Устав због преамбуле у којој пише да је Косово и Метохија саставни део Србије. Због тога је и покренуо иницијативу за промену Устава, а није се устручавао чак ни од тога да за `Вол стрит џурнал` отворено каже да ће та преамбула бити избачена. Следећи ту логику, мислим да је јасно да му Резолуција 1244 смета зато што тамо пише да Косово и Метохија припада тадашњој Савезној Републици Југославији, односно Србији.“

Јакшић мисли да, нажалост, сазнање о оваквом поступку премијера неће битно утицати на јавно мњење:

„Срби се нису бунили ни када је он смањивао плате и пензије, не буне се ни када он најављује промену Устава и избацивања преамбуле, па не верујем да ће се нешто много бунити ни мењања ове резолуције. Мислим да реакција неће бити жестока, и зато се Вучић тако и понаша. Тешко да ће се овде десити неки `Мајдан`, јер, како видимо, `мајдане` организује само америчка страна. Вучић има подршку Америке да може у Србији да ради шта хоће, да туче све политичке противнике, да се прекомерно богати, да врши многе друге незаконите радње па и да крши Устава, докле год продаје Космет. Све док је кооперативан по косметском питању, имаће подршку америке, а онда нема ни `Мајдана`“, закључује Марко Јакшић.

Резолуција 1244 усвојена је 10. јуна 1999. године, са 14 гласова за и ниједним против. Једино је Кина била уздржана, али, пошто је Београд био сагласан са Резолуцијом, није уложила вето, иако се јасно и отворено противила агресији на СРЈ.

Извор: fsksrb.ru – Миодраг Зарковић