Прочитај ми чланак

Вучић послао поруку Западу – ја сам тај који ради на спровођењу договорених ствари

0

На питање да ли мисли да се у Београду дешава Мајдан, као што су рекли др Несторовић и Захарова, Вучић је рекао да нема контакт са Захаровом, тј. поручио да нема однос с руским званичницима

Доцент на Факултету политичких наука др Милан Крстић се осврнуо на обраћање председника Србије Александра Вучића у недељу у 11 часова (председник је тог дана имао три обраћања).

„Ко је пажљиво слушао говор председника Вучића видео је да је он – много пре него што је дошао на терен образлагања шта се десило на изборима – изнео неколико спољнополитичких порука.

Прва спољнополитичка порука је била када је објашњавао коридоре који се граде и шта се све ради на плану изградње инфраструктуре – да се много гради интерконектора и да се много ради на диверсификацији гасних извора, што значи да се смањи гасна зависност од Руске Федерације, а то одговара Западу.

Након тога, друга ствар која је рекао јесте да ће се, ако се формира ЗСО, испунити сви договори које је Београд преузео на себе – осим што се неће подржати чланство Приштине у УН. То је оно што Запад хоће да чује.

Није поменуто ништа, иако је било најављено, да ће се говорити о томе која држава стоји иза некаквих малверзација („Државни органи Србије састављају важно писмо о упливу и мешању једне важне земље у изборни процес Србије на најбруталнији начин“, изјавио је А. Вучић 21. децембра 2023. – прим. СтСт). Дакле, то се није десило, али и то ћутање показује да је порука „нећемо да нарушавамо односе са Западом“.

Када је било питање да ли мисли да се дешава Мајдан, као што су рекли др Несторовић и Захарова, он је рекао да нема контакт са Захаровом, дакле у једном ширем контексту – немам однос са руским званичницима.

И пето, вечерас смо чули, западне безбедносне службе су помогле и доставиле информације [о покушају упада дела опозиције у РИК и ГИК – прим. СтСт].

Дакле, шаљу се спољнополитичке поруке Западу – ја сам тај који ради на стварима које смо се договорили да спроводимо, било да је то дијалог Београда и Приштине, било да је то диверсификација извора гасног снабдевања… То њима геополитички одговара, ја нисам оптимиста и не верујем да ће ЕУ у овом тренутку, или било која западна земља, као приоритет ставити стање демократије у Србији у односу на своје геополитичке интересе.“