Прочитај ми чланак

Вучић опасно заратио с Русима

0

Вучић

Држава Србија као власник 29 процената Нафтне индустрије Србије (НИС) жели и одговарајући део профита, рекао је лидер Српске напредне странке и мандатар нове владе Александар Вучић. Овај необично оштар тон будућег премијера незапамћен је у односима Београда са већинским власником НИС-а, моћном руском компанијом иза које директно стоји Кремљ.

Пре свега, формално се добит не мора делити, већ се може реинвестирати ако тако одлучи управни одбор у којем Влада Републике Србије има своје представнике и такозвани златни глас, док држава има макар 10 одсто акција.

Дакле, Руси нису могли да доносе ниједну стратешку одлуку без сагласности Срба. Вучићев напад је тим пре чудан јер је на челу Скупштине акционара НИС-а Зорана Михајловић, министарка енергетике и Вучићева десна рука у СНС-у, док је Горан Кнежевић, такође напредњак, бивши министар пољопривреде саветник генералног директора НИС-а Кирила Кравченка.

Да је Вучић желео неке ствари да мења у односу с НИС, могао је то да учини преко тих људи у компанији. Али, он се засад из непознатог разлога одлучио на јавни иступ и тон који не звучи ни најмање „партнерски“, у шта су се две претходне владе заклињале.

– Јавни сектор има да даје паре држави, а не да они буду мултимилијардери и да живе лепо, а да држави никад ништа не дају. Сад ћемо другачије да разговарамо и са НИС-ом и свима другима. Нећу више да трпим ниједно јавно предузеће које тако ради, нема више феуда у влади, мешаћу се сваком министру, тај феудални систем смо правазишли, то вам гарантујем – рекао је Вучић, додајући да ако је Србија власник 29 процената НИС, онда хоће и одговарајући део профита.

– Није 29 одсто да бисмо ми имали каменчић, желимо најуспешнији могући НИС, али хоћемо своје паре, свој део, 29 одсто НИС-а су наше паре и припадају Србији, мој посао је да те паре узмем за народ и вратимо дугове или за нешто друго. Лепо је то за развој, али ово је Србија, ми хоћемо наше паре, имали сте профит 350 милиона и сада, пошто је профит велики, хоћемо да га делимо, не интересује ме 5.000 евра оних који седе у управном одбору НИС-а. Мене интересује, дајте нам те паре – навео је Вучић у нападу без преседана на нафтну компанију.

Прошле године је десет компанија у буџет уплатило 235 милијарди динара. Највише су уплатили НИС – 111 милијарди динара и „Филип Морис“ – 45 милијарди. НИС је у укупним приходима у буџету учествовао лане са око 13 одсто. Допринос ове компаније српском БДП од преко осам одсто практично је на нивоу доприноса целе пољопривредне гране у Србији која слови за стратешку.

Међутим, овде је реч о порезу, а не о ефективној добити, која се такође мора делити. Из Нафтне индустрије Србије, као ни из Гаспромњефта јуче се нико није огласио поводом Вучићевог напада.
 
Милан Ковачевић: Мандатар се заиграо

Консултант за страна улагања Милан Ковачевић сматра да је изјава Вучића неспретна и да је он „очигледно иритиран чињеницом да иако у НИС-у Влада Србије има своје људе, они заправо од првог дана раде за Русе“.

– Кад је реч о дивидендама и према међународним и према српским законима, за њихову исплату мора постојати консензус Скупштине акционара. Дакле, ако се и српска и руска страна не сложе, нема дивиденди. Друго, владин удео од 29 одсто јој не даје никакву моћ над компанијом. Зна се ко је већински власник и да он заправо све одлучује – каже Ковачевић.

Наш саговорник подсећа да део акција имају и грађани које нико не помиње и који нису представљени у управи компаније.

– Вучић је наступио осорно и мислим да он заправо не разуме односе у НИС-у који је иначе веома нетранспарентна компанија. Не може један акционар компаније да исплаћује дивиденде, а други не. Дакле, држава је акционар, па би и она морала да исплати дивиденде, а не само Руси – додаје Ковачевић.

(Вести онлајн)