Прочитај ми чланак

Вучић: Одложио сам вакцинисање за следећу недељу

0

Председник Србије Александар Вучић рекао је на РТС да је одложио вакцинацију, јер имамо мањак вакцина.

“Чекамо следећу испоруку. Верујем да ћу се следеће недеље вакцинисати. Имаћемо за десетак дана много много вакцина. Нећемо да дајемо прву вакцину, а да нисмо склонили са стране другу вакцину за све”, навео је Вучић.

Он је додао да очекује пре краја марта испоруку руске вакцине и да ћемо 1. или 2. априла имати нових милион кинеских вакцина.

“Не мешамо уговорима, машемо вакцинама”, навео је он.

Вучић је рекао да од 1. априла креће у кампању вакцинације по Србији ида жели да обиђе све округе и разговара са обичним народом.

“У овом тренутку за оне који су изразили жељу има таман толико вакцина. Имамо још милион и по људи који желе да се вакцинишу. Имаћемо 1,3 милиона вакцина у року од 14 дана”, рекао је председник Србије.

Он је навео да је захвалан кинеским пријатељима, председнику Путину, Борису Џонсону, људима из ЕУ…

Вучић је навео да ми готово нисмо имали затварање и да имамо најблаже мере у Европи, те да од 1. маја прошле године нисмо имали право затварање.

“Сви ће доћи и рећи државо дајте нам нешто. Они неће рећи да је крив ковид, већ мере. Лекари траже помоћ, они су очајни”, навео је он.

Вучић је рекао да није за закључавање, али да морамо да гледамо лекаре и животе људи.

Он је донео у студио амерички лек који кошта 600 долара.

“Таквих смо купили 1.800. Наши лекари ће то имати у протоколу, да покушају да спасу људима животе који су угрожене категорије. Овим сам желео да покажем колико се наша држава бори. Милијарде кошта економска помоћ, хиљаду евра је дан лечења у интензивној нези”, рекао је он.

Председник Србије је рекао да се неки људи неодговорно изражавају и да не подноси то што неки мисле да је популарно бити против оваквих мера.

О закључавању на две или три недеље, он је рекао да ајде да пробамо са пет или седам дана.

“Зато што за две или три недеље ми ћемо изгубити 500 милиона евра, које немамо одакле да надокнадимо. Хајде да видимо можемо ли да се дисциплинујемо. По први пут видимо како нам вакцинација даје резултате. Морамо да имамо 500.000 ревакцинисаних. Ниједан афилактички шок нисмо имали са Симофармовом вакцином. Људи, вакцина или невакцина, вакцина. Свака вакцина боља је од невакцине”, навео је Вучић.

Упитан хоће ли мере бити оштрије, он је рекао да се нада да неће.

“Ситуација у централној Србији је драматична. Видим да у Београду поравнава се или није веће него што је било јуче, прекјуче”, додао је Вучић.