Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Очекујемо да ће Румунија помоћи Србији да уђе у ЕУ

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је уверен да ће Румунија посветити велику пажњу интеграцији Србије у Европској унији током свог председавања ЕУ у првој половини 2019. године.

Вучић је новинарима после састанка са премијерима Румуније, Бугарске и Грчке изразио захвалност Бугарској чије се председавање Унијом завршава 31. децембра, и која је како је рекао, уложила много напора у побољшање позиције Србије и читавог западног Балкана, преноси Бета.

„Ми се политички снажније увезујемо и виђаћемо се. Следећи састанак је у Румунији и биће током њеног председавања ЕУ”, рекао је Вучић.

Вучић је најавио да је на данашњем састанку са премијерима те три земље разговарао о инфраструктурним пројектима и оценио да је значајно да ускоро буду завршени источни и западни коридор 10.

Формиран одбор за кандидатуру за СП у фудбалу 2028. и 2030.

Србија, Грчка, Румунија и Бугарска донеле су данас одлуку о формирању иницијативног огранизационог комитета који ће кандидовати четири земље да буду домаћин европског првенства у фудбалу 2028. и светског првенства у фудбалу 2030, саопштио је председник Александар Вучић након састанка квадрилтатерале у Београду.
„Донели смо одлуку данас да формирамо Иницијативни организациони комитет од 16 људи, по четири из сваке земље и изразили наду да кроз њега наше земље заједнички кандидујемо да будемо домаћини европског првенства 2028. и светског првенства у фудбалу 2030. године”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.
Каже да ће се потребна документа за то подносити у децембру 2021. године и да би до јула 2022. требало да буде донета и одлука. Вучић каже да је потребна огромна инфраструктура и да ту није реч само о стадиону, него и о хотелима и смештајним капацитетима, као и да Србија има ту тешку ситуацију пошто имамо старе стадионе.
„Следеће године крећемо у изградњу националног стадиона и више стадиона у другим градовима у Србији”, казао је Вучић и поручио да ће Србија свакако бити спремна.
Рекао је да је данас договорено за 2021. годину, да се Србији, Бугарској и Румунији придружи и Грчка у организацији европског првенства за одбојкашице.

„Ми смо данас размотрили конкретно питање око изградње аутопута преко Вршца до Темишвара и истичем искрено задовољство због чињенице да је румунска страна покренула израду визибилити студије у децембру”, казао је Вучић.

Вучић је додао да би тако Београд био спојен и са Темишваром, Софијом, Солуном и Атином.

Данћила: Позив Вучићу да се повећа видљивост напретка Србије

Председница румунске владе Вјорика Данћила изјавила је данас да Румунија подржава европски пут Србије и намерава да током свог председавања ЕУ од 1. јануара 2019. ту тему држи на агенди и у фокусу.

Данћила је рекла да је управо зато позвала председника Србије Александра Вучића да посети Букурешт током председавања Румуније ЕУ, како би се повећала видљивост значајних корака које је Србија до сада предузела на ЕУ путу, преноси Танјуг.

Она је такође честитала Србији на недавном отварању поглавља 17 и 18, и позвала и Бугарску и Грчку да заједнички обезбеде сву могућу подршку Србији у отварању преосталих поглавља, а потом и затварању свих поглавља у преговорима са ЕУ.

Премијерка Румуније је, на заједничкој конференцији за новинаре у Београду после састанка квадрилатерале, изразила задовољство због организовања састанка, важног, како је истакла, јер су се дотакли неколико важних питања – сарадње међу четири земље, билатералне економске сарадње, сарадње у оквиру квадрилатералног формата, али и сарадње у области енергетике инфраструктре, туризма, спорта.

Важно саобраћајно и енергетско повезивање

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је током разговора са премијерима Грчке, Бугарске и Румуније договорено неколико конкретних пројеката за боље инфраструктурно и енергетско повезивање четири земље.

Када је реч о енергетици, разговарало се о електричној мрежи од Решица у Румунији до Панчева, и то томе како Србија да дође до гаса, будући да је Грчкој, Бугарској и Румунији значајно лакше када је реч о гасу, преноси Танјуг.

„Добили смо од њих подршку и наду и очекујем да ћемо и тај проблем да решимо у будућем периоду”, рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији.

Он је истакао да је за Србију од значаја да ускоро заврши источни и јужни крак Коридора 10 и додао да ћемо кроз неколико недеља или месеци бити спремни да „изађемо” и до границе са Македонијом и до границе са Бугарском, што је значајно и за Грчку и за Бугарску.

Навео је да су размотрили питање изградње аутопута преко Вршца до Темишвара и додао да је задовољан што је Румунија недавно покренула израду визибилити студије за тај пројекат.

„Верујемо да, ако донесу одлуку, без озбира да ли ће се одлучити за јавно-приватно партнерство, финансирање из буџета или фондова, можемо да кренемо у изградњу коридора важног за Србију”, рекао је Вучић.

На тај начин Београд би био спојен аутопутевима са Темишваром, Солуном, Софијом и Атином, што је од великог значаја.

Било је речи и железничком повезивању, а Вучић је подсетио да Србија улаже у модернизацију пруге Ниш-Димитровгра са 261 милионом евра.

„Очекујемо да донесемо одлуку са пругу до Врања и до границе, да ћемо заједно са Скопљем пронћи довољно новца и рачуна да уђемо у ту инвестицију. Онда би нам пут до Солуна, Атине и луке Пиреј био од великог значаја”, указао је Вучић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!