Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: ЕУ је на страни Србије, а Хрвати су и даље добродошли у Србију

0

VUCICI CIPRAS

Премијер Србије Александар Вучић је рекао да се на економске мере може одговорити економским мерама, али да се „на лудило не можете реаговати никако“.

Вучић је гостујући на ТВ Б92 поводом кризе на граници Србије и Хрватске рекао да Србија не жели да одговара на одлуку Хрватске да онемогући улаз српским возилима.

„Србија на сумануте мере неће да одговара. Мислили смо да је давно прошло време када се улазило у аутобус и говорили ‘ти, ти и ти, не можеш даље'“, рекао је Вучић.

Како је навео, Србија је морала да после четири дана одговори економским мерама на хрватску блокаду и да то „сви у свету разумеју“.

Премијер је рекао и да неће да дозволи да се Србија и Хрватска смештају у исти кош и истакао да то не раде ни високи европски званичници као што су Федерика Могерини или Јоханес Хан.

„Званичници ЕУ су недвосмислено рекли, и то пред представницима Хрватске, да Србија у овоме нема кривице, да је кривица на хрватској страни“, рекао је Вучић, који је раније данас разговарао са европским парламентарцима.

Вучић је рекао да није добар начин да се разговара „о орловима и мувама и шарању“ и да Србија неће у томе учествовати. Како је додао, на ирационалне и сумануте мере се не може одговарати на рационалан начин.

Рекао је и да није било контакта са премијером Хрватске Зораном Милановићем, као и да је „био шокиран када је чуо за оно са аутобусом“.

„Није ми било тешко да га позовем када су кренули са мерама, али сада морам да видим да ли постоји смисао“, рекао је Вучић.

Српски премијер је поручио да су грађани Хрватске увек добродошли у Србију и да неће бити заустављања путничког саобраћаја.

„Грађани Србије такође могу бити мирни и треба да знају да ми ни на који начин нисмо ништа изазвали“, рекао је Вучић.

Вучић очекује да ће уследити нове одлучне и јасне реакције ЕУ и да ће проблем бити решен.

„Штета је озбиљна и велика. Ми проблема у продавницама нећемо имати, а надам се да ће све кратко трајати. Ако потраје, биће замена за хрватске производе, биће производа и из Србије и из других земаља“, рекао је он.

Такође, рекао је да се нада да ће „ускоро крај кампање у Хрватској“ и поновио да „Србији ништа није смешно у овој ситуацији“.

Извор: Б92