Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Не верујем у Дачићеву лојалност; заједно у власти само са ЕУ странкама

0

Лидер напредњака Aлександар Вучић рекао је да никад није веровао у лојалност Ивице Дачића, али да су социјалисти били у влади, јер је сматрао да је то „добро за будућност Србије“.

„Ја у Дачићеву лојалност никад нисам веровао, не верујем ни данас. Нисам сарађивао са њим због лојалности, већ будућности Србије“, рекао је Вучић гостујући на ТВ Пинк.

Он је истакао да о људима из СПС никад није рекао ружну реч, а да је слушао увреде од Бранка Ружића, Мркоњића…

„Замислите људе којима пружите шансу, дате им да буду у влади због интереса Србије, а они вам врате тако што урлају ‘Вучићу педеру'“, рекао је Вучић и поновио да верује да би се опозиција у једном дану ујединила и да заиста мисли да би у влади могли заједно да седе Дачић, Шешељ, Тадић, Јовановић.

„Мене нико не може да уплаши губитком власти, у томе је разлика између мене и осталих“, рекао је Вучић и додао да ће СНС са својим коалиционим партнерима, ако добију поверење грађана, сносити одговорност, али да жели што шири фронт за напредак Србије.

„Да ли можемо или не можемо са неким и са ким можемо, видећемо после избора“, рекао је.

Милошевић правио неопростиве грешке

Вучић је рекао да је Слободан Милошевић направио две неопростиве грешке – увођење земље у војни сукоб и убистава са политичком позадином.

„Народ се не сме томе излагати, не сме се улазити у сукобе без циља и стратегије и изађеш поражен. Друго, не могу директно да га окривим, нити да се мешам у одлуке суда, али мислим да је увек лоше кад имате убиства са политичком позадином“, рекао је Вучић и додао да је Милошевић био озбиљан државник и да су му намере – да сачува српски народ – биле боље од резултата, који је био лош:

„Гледа се само семафор и коначан резултат, а Србија је изгубила са 0:3“, рекао је Вучић.

На коментар новинара да испада да криви Милошевића што је изгубио ратове, а не зато што их је повео, Вучић је рекао да не мисли да је био једини кривац за поведене ратове.

„У сваком случају, погрешно је је било ратовати, он је морао тада да буде паметнији, јер је водио државу. Ја данас водим владу Србије и знам да тако нешто не смем да урадим…Ја не желим да Србија буде европски губавац, јер на крају полажете рачуне народу“, рекао је и додао да ће о свему суд дати историја, а да он неће „да поново обеси Милошевића“, али „неће ни да учествује у хвалоспевима“.

Вучић није оспорио опаску новинара да је Милошевић починио и својеврстан економски злочин, али је оценио да је „макар на силу, сачувао супстанцу наших компанија“.

Он је рекао и да неће правити компромисе ни са ким на „рачун и на штету будућности Србије“.

На питање како види анализу агенције Ројтерс да патриотске снаге у Србији могу да угрозе европски пут Србије, Вучић је рекао да он ни после избора неће правити компромисеса онима који мисле да Србији не треба Европска унија.

„Постоје људи који би желели да Србију врате на такав пут да буде земља ‘кужна и грбава’ у свему. Ја имам други пример – Јосип Јуратових, посланик Бундестага из СПД, критиковао је нападе из Хрватске и подржао Гинтера Крихбаума. Он је рекао да Хрватска има све лошији имиџ. Србија такав имиџ нема, иако су неки покушавали из земље да раде против своје земље“, рекао је Вучић али није хтео да помиње имена.

Према његовим речима, једино је важно да грађани знају да ниједан страни инвеститор, ниједна европска, турска или јапанска фабрика неће доћи у Србију ако је буду водили они чија је политика да нам ЕУ није потребна.

„То људи треба да знају. То је угрожавање европске будућности Србије и зато кажем да нећу да правим компромисе са таквима“, истакао је Вучић.

Он је рекао и да за њега није новост то што се сви уједињују против њега, што говоре да неће бити премијер и што му „сваког дана шаљу неког ко на митинзима виче да је гладан.“

„То су и данас, по пети пут урадили, и увек је ту камера једне телевизије и једне агенције… питам се да ли то ради Туђманов стручњак за пропаганду“, приметио је и додао да је такав наступ политичких противника и очекивао, будући да, како је рекао, немају ни програм, ни план са којим би изашли на изборе.

Извор: Ало, Агенције