Прочитај ми чланак

Вучић: Не постоје проблеми између Србије и БиХ, само сам био нападнут у Сребреници

0

Премијер Александар Вучић пренео је у понедељак новинарима да је на Самиту Западни Балкан - ЕУ говорио о проблемима у региону, али да не сматра да неспоразуме у вези с обележавањем годишњице у Сребреници треба тумачити као проблем између Србије и БиХ

„Не бих рекао да постоје проблеми на релацији Србија – БиХ. Био сам нападнут у Сребреници прошле године, трудили смо се да побољшамо односе на све могуће начине, ниједан захтев нисмо упутили да се нађу нападачи“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара, након Самита лидера земаља Западног Балкана у Паризу.

Онда је, додао је, „дошла та информација да нам је забрањено да идемо, рекли смо – нећемо ићи.

„А онда је неко рекао – па нису ваљда мислили да ће да нас купе тиме што су дали пет милиона – иако то нико није рекао, а онда су рекли – па дале су неке новине… Више ништа на то не можете да изговорите. Можете да ћутите и пустите да прође време“, навео је Вучић, додајући да је у Паризу говорио и о обележавању Олује.

На питање хрватског новинара зашто мисли да је дошло до Олује, приметио је да Хрвати тај дан славе, „а нама је то најтужнији дан“, те поручио да никако нећемо имати исте погледе на прошлост, али и замолио да нам се бар ставови о будућности не разликују.

„Имао сам с председницом Хрватске добре разговоре, важно је и да их наставим, обавезе из Споразума ћемо из потпуности да испуњавамо, Олују славите, а ми жалимо, али кад се то заврши крајем августа позваћемо вас да видите како хрватска мањина живи и ради у Србији“, навео је премијер.

Јер, како је приметио, имамо исте тензије и проблеме, ствари нису ружичасте, али морамо кроз то да прођемо на искрен начин.

„ЕУ је место где је најбоља будућност за наше народе, пред нама је много рада и труда, а то је важно и за Србију и све друге државе Западног Балкана“, поручио је Вучић.