Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: На српској сам страни, зато желе да ме сруше!

0

Председник Владе о тензијама у преговорима са Приштином, ћутању Европе, притисцима великих сила, односима са Москвом, председничким изборима, економији...

ФОТО:  Србин.инфо - Ненад Златановић

Председник Владе о тензијама у преговорима са Приштином, ћутању Европе, притисцима великих сила, односима са Москвом, председничким изборима, економији…

Србија се налази у озбиљној и тешкој позицији. Док изнутра уређујемо кућу, неко споља покушава да нас дестабилизује. Некоме очигледно смета што више нисмо џак за ударање и што више нисмо земља која пропада и банкротира. Брине ме што све мање тога зависи од нас.

Са овом забрињавајућом поруком дочекао нас је председник Владе Србије Александар Вучић, у кругу нишке касарне „Мија Станимировић“, где са министрима проводи ове радне дане.

Тај војнички амбијент му, каже, одговара. Ту му је, како тврди, мирније и удобније него у хотелу, али га подједнако као у згради у Немањиној 11 притискају озбиљни изазови пред којима је наша земља.

* Да ли смо после бриселског захтева да предамо Албанцима имовину на Косову практично ударили у зид на путу ка ЕУ?

– Не могу да говорим на такав начин. Верујем да је у политици увек могућ компромис и да можемо одговорно да наставимо свој европски пут, али је апсолутно тачно да се налазимо у изузетно тешкој ситуацији. Покушавамо да решавамо ствари изнутра. Покушавамо да чистимо нашу кућу, све су лепше слике, вазе, тепих, али одједанпут због свега што долази са стране као да нам се кров урушава, као да дом прокишњава, а ми ни криви ни дужни.

* Ако велике силе и даље буду одбијале да се преговара о имовини на КиМ и наставеса захтевом да Албанцима све предамо, шта ће бити потез Србије?

– Није ми јасно зашто су покренули „Трепчу“ одједном, као да је тајминг одабран. Шта је циљ? Осим ако неко не жели дестабилизацију. Не верујем да су Албанци ово могли да спроведу сами, а да неко на то није благонаклоно погледао.

* На кога мислите конкретно?

– На све. На целу међународну заједницу. Сви ћуте. Брисел је саопштио „примили смо к знању оно што је Вучић рекао“. Па добро. Шта сад ја треба да кажем – примили смо и ми к знању.

Фото: СРБИН.ИНФО - Ненад Златановић

* Прети ли нам трајно замрзавање преговора са Бриселом, ако Приштини не предамо „Трепчу“ и „Телеком“?

– Гледаћемо ако можемо да наставимо разговоре. Нико не може да вам каже да је све закуцано и да не може да се промени. Такве ствари не могу да постоје у политици. Али, око „Трепче“ ни на шта не можемо да пристанемо. Споразум о „Телекому“ је у реду, а акциони план у домену имовине и броја антена мора да се промени.

* Шта ако неко силом покуша да преузме „Трепчу“ и фактички север Косова?

– Даћемо све од себе да сачувамо мир и стабилност. Надам се и верујем да нико неће покушати да примени силу. У случају да то неко покуша, та њихова сила ће бити недовољна. Тачка. Сви који ме познају и који су чули моје речи, добро су схватили ту поруку. Не заборавите и да сам неким другим рекао да неће бити нове „Олује“. Нека нико не помисли да ће бити једноставно и лако тући српски народ. То време је прошло. Прихватамо безброј компромиса и никог нећемо да дирамо. Али, уништење и прогон српског народа нећемо дозволити.

* Јесте ли тражили разговоре око „Трепче“?

– Нисмо, јер их нисмо ни имали. А стално смо тражили да се прича о имовини.

* Нико из ЕУ није с вама контактирао поводом актуелног спора?

– Не. Разумем их. Немају шта да ми кажу.

* Како гледате на поруке председника Николића да би Брисел требало јасно да нам каже да ли морамо да се одрекнемо Косова да бисмо ушли у ЕУ?

– То је питање тактике. Председника поштујем, али за нас је важно да будемо на европском путу, да себе мењамо и уводимо принципе. На крају, да ли ћемо бити у ЕУ увек је одлука на нама, и данас и за две и за три године. Имам нешто блажи приступ, али увек поштујем речи господина Николића.

* Колико дуго још можемо да одржавамо најбоље односе са Русијом, а да добијамо подршку Запада и идемо ка ЕУ? Јесмо ли и на тој теми ушли у теснац?

– Нас из Европе не питају кад они са Русијом уговарају „Северни ток 2“. Они имају право на њега, а ми немамо право на „Јужни ток“. Све време радим за нашу земљу и то је једина светиња и једина љубав. Ми смо независна земља. Дакле, јесмо на европском путу, имамо добре односе са Русијом и нећемо јој уводити санкције. Народ може да изабере неког другог и неку другу страну и то је легитимно. Ја ћу увек да изаберем српску страну. А то никоме не одговара и зато нас нападају са свих страна.

ФОТО:  Србин.инфо - Ненад Златановић

* Спекулише се да је Медведев отказао посету јер наводно нисмо удовољили свим руским захтевима око припреме његовог доласка?

– Не верујем у то. Верујем у речи амбасадора Чепурина који коректно о томе говори. Нисам добио информације о којима причате и нико ми их на такав начин није саопштио. Кад год премијер Руске Федерације буде пожелео да дође, добро је дошао.

* Да ли бисте подржали кандидатуру Николића, ако одлучи да обнови мандат? Стиче се утисак да сте ви лично и ваша странка резервисани поводом подршке…

– Странка ће за мање од шест месеци одлучити ко ће бити кандидат. Подржаћу човека за кога мислим да вреди. Мислим да је Томислав Николић веома добро обављао посао.

КИНЕЗИ НАМ УКИДАЈУ ВИЗЕ!

Током разговора премијер Вучић нам је открио да кинески амбасадор у недељу вече долази у Ниш да потпишу протокол, којим наша држава укида визе за Кинезе и обратно! – То смо се са нашим пријатељима договорили за три дана. То је велика ствар за нашу земљу – рекао нам је Вучић.

* Зашто вас политичка чаршија неуморно кандидује за председника, а ви упорно понављате да нећете у трку?

– Реч је о чистој патологији. То смишљају људи који знају да не могу да ме победе. И онда пројектују шта би они радили да су на мом месту. Полазе од себе, они би то урадили. Ја то нећу да урадим. Вредно обављам посао председника владе и живим за то и радим по цео дан. Ја нисам за председника. Не бих могао тај посао да обављам. Ма, не пада ми на памет.

* Верујете ли да се опозиција може ујединити око једног кандидата, што би вам отежало посао?

– Уопште ме не интересује. Нека раде шта год хоће.

* Да ли ће Запад имати свог адута на председничким изборима?

– Имаће их више, али рећи ће да то нису њихови кандидати. Више од избора запада, истока и осталих верујем у победу нашег народа.

* Знате ли које то силе улажу у ваше противнике?

– Није то ни тајна. Само нека улажу више. Те паре ће се ионако потрошити у „Делта ситију“ и „Ушћу“.

*Смета ли вам и то што коалициони партнери најављују кандидатуре?

– Замолио сам их све на влади да прекину јавно да се баве председничким изборима и да се више баве својим послом. Кад дође време за то нека се кандидује ко год жели, као што и мени нико не може да одузме право да подржим онога кога будем желео.

* Када ће грађани ваше бројке о БДП осетити у новчаницима?

– Ако не будемо угрожени нестабилношћу споља, неће бити довољан новац који неки улажу да нас дестабилизују изнутра. Имаћемо златно доба за нашу економију. Потребне су нам три-четири године раста од преко три одсто. Тад можемо да се задужимо за милијарду, а да се не види јер остане исти однос јавног дуга према БДП.

* Је ли готово са стезањем каиша?

– После мера штедње, оно на чему ћемо заснивати политику је – економски раст. Први пут смо, рецимо, озбиљно разговарали о изградњи метроа са Французима. О томе може да се преговара зато што имамо евидентан раст. А раст ће омогућити веће плате и пензије. Очекујем да пензионери пред крај године добију једнократну помоћ, а врло брзо и сталну повишицу. Повећаћемо плате и војсци.

ДА „НОВОСТИ“ БУДУ ЈОШ УСПЕШНИЈЕ

* Подржавате ли предлог министра културе да се питање власништва у компанији „Новости“ реши до краја године?

– Желим му много успеха и да све то реши и распетља. А вама за 63. рођендан желим да будете вредни, своји и још успешнији.

* Хоћете ли прекинути кашњење радова на путним коридорима?

– Имаћемо више километара ауто-пута од Хрватске, а имали смо двоструко мање. Поред коридора 10 и 11, градићемо и моравски коридор, где ћемо позвати америчке компаније како бисмо најбрже завршили посао. Градимо и школе, фабрике, болнице, обнављамо цркве. Полако ствари иду набоље. Они који дођу после нас неће моћи ни да окрече оно што ћемо да направимо.

МОЛИО САМ ДА ВРАТЕ ПЕТРИЧИЋА

* Ваши политички ривали говоре да сте врховни цензор у држави. Јесте ли имали утицај на смене појединих уредника или отказивање сарадње Петричићу у „Политици“?

– Видим да је веома популарна политичка парола – „Вучић ме је отпустио“. Молио сам људе у „Политици“ да врате Петричића, они пристали, али је он добио веће паре на другом месту. Није ми сметао. Могао је да ме мрзи до миле воље. Иначе, овде су најзаштићенији они који опсују мајку Вучићу, јер тим борцима за људска права нико ништа не сме. А ако похвалиш владу, одмах си будала и кретен. Не плашим се тог жигосања. Али, нећу да плаћам рекет „Таблоиду“ и осталима који пишу да сам педер, да ми је брат власник ресторана „Франш“ и „Мадера“…

САВАМАЛА ЈЕ СКУПА КАМПАЊА

* Зашто је изостала политичка одговорност за случај „Савамала“? Да ли вам одуговлачење око имена одговорних само наноси штету?

– У ту тему је уложено 4,5 милиона евра како би се направила кампања. Да се није десила „Савамала“ нашли би неку другу тему за рушење владе. Наравно да треба утврдити сваку врсту одговорности, али таквих догађаја има на стотине дневно. Нећу да се повлачим због три бесправно подигнуте бараке које је неко на најглупљи начин срушио.