Прочитај ми чланак

Вучић: Многи са Запада нервознији од Срба и Албанаца

0

Влада Србије наставиће да води одговорну политику, чији је спољнополитички приоритет чланство у Европској унији, као и регионална стабилност, поручио је данас председник Владе Србије Александар Вучић у разговору са амбасадорком Француске у Београду Кристин Моро.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

ХАМБУРГ – Видим да су многи са Запада нервознији по питању разговора Београда и Приштине од Срба и Албанаца, а не знам зашто, јер ми морамо да разговарамо једни с другима и решавамо проблеме, што и радимо, рекао је премијер Александар Вучић.

„Не разумем зашто су толико у журби и зашто неко хоће да убрза процесе“, упитао је Вучић на скупу у пословном клубу „Уберзе“ у Хамбургу, у понедељак, одговарајући на питање како види решење за питање Косова у контексту прикључења Србије ЕУ.

Премијер је истакао да условљавање две стране у дијалогу отварањима поглавља или добијањем виза није решење, јер се на тај начин креира још гора атмосфера у Београду и Приштини.

Каже да „расправа“ између Срба и Албанаца траје дуго година и да се не може окончати бирократским решењима, већ променом менталитета.

„Људи у Београду, Приштини, Тирани морају то да разумеју и то је процес, то не може да се промени за 48 сати ако вас позове неко из Брисела и каже вам да све решите за 72 сата, да се не бисте суочили са неким санкцијама“, рекао је Вучић.

Премијер је рекао да Срби и Албанци са Косова разговарају, иако не деле исте вредности и идеје, али да су неке ствари и постигнуте, тако да, у најмању руку, Београд зна да Србе из централног Косова неће нападати без разлога, а Приштина да Београд неће довести тенкове на Ибар без разлога.

„Урадили смо нешто са мостом на Ибру, али то нико није приметио јер су сви нервозни због нечега што ја не разумем. Зашто су људи из Хамбурга нервознији него Срби у Северној Митровици и Албанци у Јужној Митровици“, упитао је Вучић.

Истиче и да је отворен према свом народу и да ништа не крије, напомињући да је и у парламенту пред, како каже, толико националиста, поручио да престану са лицемерјем и да, ако хоће да бране Косово, оду да живе у Глоговац или Суву Реку, али да они не желе ни да посете та места.

„То не значи да ћемо признати независност Косова, али наш менталитет мора бити промењен, као и менталитет косовских Албанаца, али то је процес, а не одлука бирократа“, рекао је Вучић.

Срби и Албанци су раније мислили најгоре једни о другима, каже Вучић, да су Албанци мислили да су виша раса у односу на Србе и обрнуто.

„Могу да кажем да никад нећу бити шармантан као Еди Рама, али ми смо исти људи. И народ у Београду, Приштини и Тирани то треба да разуме, али то је процес“, закључио је Вучић.

Верујем да и Пленковић мисли да је време за боље односе

Вучић је изјавио да се нада да ће Србија и Хрватска, након што је на премијерску функцију у тој земљи изабран Андреј Пленковић, имати много боље односе, иако атмосфера „није лака“.

„Надам се да ће односи бити много бољи и мислим да Пленковић мисли то исто и да се нада истом“, рекао је Вучић одговарајући на питање како види будућност односа Србије и Хрватске након што је Пленковић постао премијер.

Вучић мисли да две земље могу дати нови импулс у односима, иако атмосфера „није лака“.

„Немам доказе и нисам сигуран, али се надам да можемо да изградимо много боље односе, ради обе наше земље и за бенефите оба народа и нације“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је најмање што може да уради да обећа народима и хрватској националној мањини у Србији да ће учинити све што може да се испуне њихове жеље.

Зато ће и наредних дана, каже, посетити представнике хрватске националне мањине у Србији и отворити нове, асфалтиране путеве.

Добро нам иде,да сам Немац инвестирао бих у Србији

Вучић је позвао јнемачке инвеститоре, на скупу у Уберзе клубу у Хамбургу, да улажу у Србији и, позивајући се на резултате које је Србија постигла на економском плану и услове које нуди инвеститорима, поручио „да сам ја Немац, дошао бих да инвестирам у Србију“.

Учествујући у раду једног од најпрестижнијих пословних клубова у Европи, на тему „Стабилност у тешким временима“, премијер је истакао да је Србија у реформама била веома успешна и навео да је ММФ је предвидео да ћемо ове године имати стопу раста оф 2,8 процента, идуће године 3 процента, а у 2018. години 3,5 процента.

„Могу да вам кажем да ће бити најмање 4 одсто. То значи да, после година рецесије, пред нама нису лоше године“ подвукао мје премијер.

На питање модератора, новинара немачког „Франкфуртер алгемеине Зеитунга“ Михаела Мартенса да ли пада и стопа незапослености, Вуцицћ је навео да је са 26 одсто пала на 15,2 одсто и додао :

„Мислим да можемо до краја мандата ове владе да сведемо стопу незапослености на просечну стопу незапослености у Европи, која износи 11,1 одсто“.

„Наша влада је веома опрезна. Међутим могу да вам кажем да је, после 70 година, ово прва година да смо на крају октобра имали суфицит у буџету, отплаћујемо све дугове и камате, и ово је била најтежа година када је реч о каматама које смо морали да платимо – 1,4 миљарде евра и то смо платили. При томе још увек имамо суфицит од 6,7 милијарди динара што значи 50 милиона евра, управо сам добио податке. Добро нам иде, економија расте, али морамо да будемо дисциплиновани“ додао је премијер.

У том смислу премијер је навео и да је најављено повећање плата у јавном сектору, да су неки синдикати задовољни, неки нису, да неки кажу „заслужују више“, али смо им одмах одговорили, „можда заслужујете више, али нисте зарадили више“.

„Ви сте најпопуларнији политицар у Србији и даље, и после фискалне консолидације. Имате ли неки рецепт који би сте поделили са европским политицарима“, питао је Мартенс, премијер је одговорио да је народ у Србији препознао озбиљност његовог рада и чњеницу да их није лагао и давао лажна обећања.

Мартенса је интересовао и пројекат „Београд на води“, кога је назвао највећим инфраструктурним и инвестиционим пројектом у Југоисточној Европи, вредним бар три милијарде долара, на шта му је премијер рекао да је тај пројекат изазвао велике контроверзе, али и да је на почетку 25 одсто грађана према анкетама било за пројекат, 60 одсто против, а 15 неопредељено, а да сада, када је изграђена прва променада, галерија, људи мењају мишљење и 55 одсто одобрава оно што је урађено.

„То је највећи инвестициони пројекат који смо икада имали. 70 година се у Београду причало о пројекту града на води, али нико није ништа до сада урадио“ подвукао је Вучић.

Вучић је рекао и да ће ова влада завршити источни део Коридора 10, пут за Софију, и јужни део Коридора 10, што је аутопут за Скопље и Солун.

„Цак је и Бизмарк говорио о Грделичкој клисури пре 150 година, кроз коју није могао да прође, а сада ће после толико деценија, чак векова аутопут пролазити кроз њу. Када се вратим из Риге отворићемо деоницу од 40 километара кроз централну Србију. И по први пут могу да вам кажем, ми веома ценимо наше хрватске суседе, и радује нас што су изградили мрежу путева, али ћемо по први пут имати још бољу мрежу путева, и тиме се веома поносим“ рекао је премијер.

Тема која је такође интересовала присутне била је и улога Русије у Србији а Вучић је рекао да је став Србије јасан:

„Стратешки циљ нам је ЕУ и то сам поновио јавно више пута“, навео је премијер и додао да то исто каже и у Вашингтону, Москви, Бриселу и у Хамбургу.

Он је подвукао да је пут Србије ка ЕУ и истакао да главни разлог томе нису фондови ЕУ, из којих, како је рекао, иначе новац иде много више неким другим земљама, а неке се нису баш ни показале лојалним кад су се појавиле тешкоће.

Говорећи о канцеларки Ангели Меркел, Вучић је навео да „нас је спасила више пута и да то ни он ни Срби неце заборавити“ и додао да је сада по позитивним рекацијама грдајана према некој земљи Немачка одмах иза Русије.

„Лојални смо партнери и на европском путу смо зато што мислимо да је то тип друштва којем желимо да припадамо“, истакао је Вучић и поручио:

„Да сам ја Немац, ја бих дошао да инвестирам у Србију“, што је изазвало аплауз присутних.

Уберзе клуб важи за најутицајнији клуб привредне елите у Немацкој и често га називају „Најзатворенији клуб милијардера“ у Немацкој.

Основан је 1922. године као удружење за размену привреде и науке на иницијативу банкара Макса Варбурга.

Од самог оснивања, иако по угледу на енглеске елитистицке клубове, Клуб ставља до знања да је пре свега место сусрета привреде, политике и науке са циљем интернационалног повезивања и у годинама оснивања и данас промовише своју максиму „Нобис бене, немини мале!“ (Нама добро, никоме лоше).

Цланови Уберзе клуба припадају највише вишегенерацијској банкарско, трговачко-индустријској елити северне Немачке.

Пред члановима клуба говорили су готово сви најзначајнији доносиоци полтичких и привредних одлука у свету.