Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Макрон долази у Србију почетком следеће године

0

Председник Србије Александар Вучић састао се у Њујорку с председником Француске Емануелом Макроном. Вучић каже да ће Макрон доћи у Србију за неколико месеци.

„Макрон је рекао да планира да посети Србији у првом тромесечју наредне године. То је за неколико месеци и то је посебна част. Био сам веома срећан што је Србија добила ту пажњу од француског предедника“, казао је Вучић за РТС.

Он је нагласио да се састао са више од 30 председника и премијера различитих држава за два дана у Њујорку.

„Кратак разговор смо имали, чини ми се да сам имао среће да љубазношћу председника САД добијем више времена и зато што сам спремио питања, спремао сам 48 сати питања. Разговарао сам о томе какво поштовање ужива код нашег народа, колико дуго председник САД није био у Србију и да не би могао нико да га дочека као у нашој земљи. Поставио је два или три питања, нека су била куртоазна и приватна, а нека су се тицала тема региона. Он се неколико пута руковао са мном у току разговора и пристао је да дође у Србију. Када ће доћи зависи од његове агенде и од других ствари“, рекао је председник Србије.

„Било је важно и што је мнистар Дачић искористио време да Трампа упозна са неким стварима о којима ја нећу да говорим“, закључио је Вучић.

Вучић је за РТС у Њујорку, где борави на заседању генералне скупштине УН, рекао да ће се и на том састанку у седишту ЕУ разговарати о евроинтеграцијама и регионалној економској сарадњи.

Он је истакао и да ће пре тога имати састанак са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, да то показује да смо све значајнији партнер Турске и да очекује да ће Ердоган већ у наредних месец дана доћи у Србију.

Како је рекао, председник Турске долази на неколико дана, а са собом води и велики број привредника, а апострофирао је да су фирме из те земље отвориле фабрике у Владичином Хану, Лебану, Житорађи…

„Људи живе од тога и тражио сам и молио и наставићу са тим да што више инвеститора дође“ рекао је председник Србије који је подвукао да је задовољан што са Турском имамо тако добре односе.

Он је рекао да ће говорити на Генералној скупштини и да се са тимом за то интензивно припрема, али и навео да желимо другачији приступ уз, наравно, фокус на представљање и истицање предности Србије.

Како је рекао хоће да укаже на креативност младих људи у Србији, дигитализацију, четврту индистријску револуцију…

Осврћући се на око 30 састанака са шефовима држава и влада које је имао, Вучић је рекао да му је у глави разговор са председником Намибије, али и са председником Египта Ел-Сисијем.

„То је од великог значаја за нашу земљу, јер Египат има 100 милиона становника и једна је од кључних афричких земаља са којом имамо традиционално добре односе, који су били покварени у време Мурсијеве владе, када је призната такозвана независност Косова“, навео је Вучић истичући да се ради на обнови добрих односа.

Према његовим речима, Египат држи односе са Приштином на веома ниском нивоу, због чега је како је рекао захвалан председнику Ел-Сисију.

„Разговарали смо нашој привредној и економској сарадњи и мислим да има много тога о чему можемо да разговарамо.

Председник Србије сутра ће се као први говорник обратити Генералној скупштини, а имаће и билатералне сусрете са председником Генералне скупштине Мирославом Лајчаком, премијером Белгије Шарлом Мишелом, високим званичницима Стејт департмента…