Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ И ИЗЕТБЕГОВИЋ У ПОНЕДЕЉАК КОД ЕРДОГАНА – промовисаће економску Југославију

0

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у понедељак, заједно са бошњачким чланом Председништва Босне и Херцеговине Бакиром Изетбеговићем, бити гост турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Разговараћемо о односима Срба и Бошњака, православаца и муслимана, а са Ердоганом ћу разговарати о билатералној сарадњи, рекао је Вучић новинарима у Давосу.

Свакако, додао је он, не очекујем лаке разговоре, али увек је лакше кад нисам домаћин. Када сам домаћин водим рачуна да не увредим госта, овако могу слободније, наравно не да вређам, већ слободније да изнесем ставове Србије, објаснио је Вучић.

Говорећи о разговорима у Давосу, Вучић је рекао да су земље Западног Балкана прошле године привукле око 4,5 милијарди евра страних инвестиција.

Да смо креирали заједничко регионално тржиште, без економских граница, та цифра би била око осам, девет милијарди евра, рекао је он и најавио да ће наставити да промовише ту идеју, иако су неки против.

То није креирање нове Југославије плус Албанија, то је рационално економско, а не политичко питање, истакао је Вучић.

Он је рекао и да су тема разговора увек разговори Београда и Приштине, али да до решења могу доћи само Срби и Албанци, а ЕУ и други могу да помогну.

Вучић је констатовао и да су медији у Давосу веома заинтересовани за говор америчког председника Доналда Трампа.

Америка је веома важна, али мислим да је Европа преузела примат светионика демократије и економских слобода, што је могло да се види у Давосу кроз јасне и кратке критике америчком председнику, рекао је Вучић говорећи о обраћању немачке канцеларке, француског председника и италијанског премијера.

На питање о изјави Милутина Мркоњића да би могао да сарађује са стручњацима какав је Драган Ђилас, Вучић је оценио да је то све апсолутно у реду, али као што грађани бирају и људи из СПС имају право на избор.

Немојте да се враћам на дугове Београда, Србије у овом тренутку, додао је, људи из СПС имају право на избор, рекао је Вучић.

О насловној страни листа Данас на којој се види да је Српска напредна странка поставила свој натпис на зграду на Старом сајмишту, Вучић је рекао да није видео и истакао да ће бити упућено извињење ако је било ко погрешио.