Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ И БРНАБИЋ ни ове године у Сребреници

0

Председник Србије и председница Владе Србије ни ове године неће присуствовати комеморацији жртвама геноцида у Сребреници, 11. јула.

Како нам је речено у кабинету Александра Вучића, председник Србије сасвим сигурно неће присуствовати обележавању 23 године од сребреничког геноцида, док у кабинету премијерке за Данас кажу да ће Ана Брнабић од 9. до 11. јула бити у Лондону, на Самиту земаља Западног Балкана, који се одржава у оквиру Берлинског процеса.

© Flickr/ Photo RNW.org

Током шестогодишње владавине Српске напредне странке, на чијем је челу Александар Вучић, само једном је присуствовао комеморацији у Поточарима и поклонио се жртвама геноцида, за који су у Хашком трибуналу осуђени бројни официри Војске Републике Српске, са којима су утврђене чврсте везе са тадашњим властима у Србији. Такође, Александар Вучић је у време када је почињен геноцид над сребреничким муслиманима био високи функционер Српске радикалне странке, партије која је тада у Србији имала најснажнију ратно-хушкачку пропаганду и инспирисала на злочине над несрпским становништвом како у Босни и Херцеговини тако и у другим државама региона.

Према речима потпредседника општине Сребреница, Нермина Аливуковића, који се од ове године налази на челу Организационог одбора за обележавање годишњице од геноцида у Сребреници, нико од високих званичника држава у региону али и шире, неће добити позив за присуство комеморацији 11. јула. То је, иначе, била и пракса током свих претходних година док је на челу Организационог одбора био Ћамил Дураковић, бивши начелник општине Сребреница.

– Послали смо свим амбасадама и дипломатским представништвима у БиХ допис у којем их молимо да нам саопште да ли и ко од званичника или представника из тих земаља долази 11. јула у Поточаре. Никоме нисмо упутили званично позив да додје – истиче за Данас Нермин Аливуковић.

Он наводи да за сада нема потврде да ће неки од високих државних званичника из региона доћи на комеморацију у Поточаре.

– Такође, осим Турске, немамо потврду да ће доћи неки највиши званичник из неке друге државе, изван региона. За Турску претпостављамо да ће неки високи представник доћи на основу огромног интересовања турских медија – истиче председник Организационог одбора за обележавања годишњице од геноцида у Сребреници за наш лист.

Саговорник Данаса додаје да ове године неће упутити позив ни лидеру Либерално-демократске партије Чедомиру Јовановићу, као ни Саши Јанковићу, председнику Покрета слободних грађана, као што је прошле године био случај.

Како је за Данас рекао Саша Јанковић, председник ПСГ, ове године неће ићи на комеморацију у Поточаре, као и да за тај неодлазак нема посебног разлога.

– Своје ставове и ставове Покрета у вези са догађајима у Сребреници и ратних злочина и злочинаца јасно смо пуно пута изразили – рекао је Јанковић за наш лист.

Камење за негатора геноцида

Једини пут када је Александар Вучић отпутовао у Сребреницу и поклонио се жртвама сребреничког геноцида било је 2015. године, на двадесетогодишњицу масакра. Након што се поклонио и кренуо између мезара, неколицина присутних гађала га је камењем. Данима пре одласка на комеморацију, Вучић је јавно негирао да се у Сребреници догодио геноцид и захваљивао се Русији јер је само десетак дана пре годишњице и његовог одласка у Поточаре, у УН спречила изгласавање резолуције о осуди тог геноцида из 1995. године.