Прочитај ми чланак

Вучић би да мења српски менталитет

0

aleksandar-vucic-1362170571-275663(1)

Влада српског премијера Александра Вучића последњих месеци посвећена је задатку да промени српски менталитет, пише у својој анализи сајт ЕУ inside.eu.

Влада српског премијера Александра Вучића последњих месеци посвећена је решавању два главна задатка – како да консолидује јавне финансије на начин који неће бити сувише болан и како да промени српски менталитет, пише на сајту ЕУ инсиде.еу и истиче се да би било добро да Европска комисија не пропусти шансу да награди ревност српске владе да спроведе реформе.

У аналитичком тексту, у коме се разматрају питања везана за земље Западног Балкана и њихово приступање Европској унији, указује се и да Вучић у интервјуима истиче потребу да Срби у потпуности промене своје националне погледе.

Сајт наводи пример последњег Вучићевог интервјуа за Радио-телевизију Србије, у којем је „више од сат времена причао о томе како нема лаких решења“ и поручио да је Србија прва држава југоисточне Европе која је, сама, без притисака, предузела мере које су спровеле Литванија, Португал, Грчка и Естонија.

ЕУ инсиде.еу подсећа да те мере укључују знатно смањење пензија и плата у јавном сектору и промену става државе према државним предузећима.

Сајт подсећа и да буџетски дефицит треба до 2017. да буде редукован с две и по милијарде евра на милијарду евра.

У тексту се наводи да ће пензије и плате бити смањиване прогресивно како би били поштеђени најсиромашнији, што су, како пише, најављивали један по један премијер и министар финансија, да ће плате бити смањене за 10 одсто, али да за примања мања од 25.000 динара (око 211 евра) неће бити резова.

Сличан систем односиће се и на пензије – неће бити смањиване оне најниже (од 20.000 до 25.000 динара), пише сајт, додајући да ће ове мере погодити око 744.000 људи од 1.752.000 пензионера.

У тексту се наводи и да је Вучић објаснио да су, последњих година, неодговорне владе повећавале пензије и плате без икакве економске логике.

Сајт подсећа да је анализа Европске комисије из маја показала да је дуг српске владе ушао у „опасну зону“ и да ће ове године највероватније достићи 70 одсто бруто домаћег производа – што је много више него што је предвиђено програмом националних реформи Србије.

Еуинсиде.еу наводи Вучићеве речи да су за смањења плата и пензија одговорни они који су се понашали екстремно неодговорно и неозбиљно, радећи против државе и српског народа, али истиче да је премијер обећао да ће, упркос томе што ће мере бити болне, оне довести до тога да Србија 2016. буде нормална и успешна земља с јаким економским растом.

У тексту је наведено да је Вучић, говорећи о неопходности плаћања рачуна, споменуо и потребу за променом српског менталитета и као позитиван и супротан пример навео Швајцарску.

Еуинсиде.еу пише да ће, ако не буде значајнијих амандмана на предложени ребаланс буџета, то бити први велики тест за владу Александра Вучића у првој години на власти.

С оваквим реформама, Вучић ће озбиљно изазвати суседну Хрватску, која често служи као пример европских интеграција на Западном Балкану, пише у тексту и указује се да Хрватска, такође, има озбиљних економских проблема, што је последица постјугословенског наслеђа – превеликог утицаја државе на економију и мањак свести о личној одговорности.

Сајт, међутим, наводи да, чак и ако буду усвојене на време, реформе неће стићи пред Европску комисију одмах. ЕК обично објављује извештај о напретку земаља средином октобра, што ће се поклопити с ребалансом српског буџета.

„Такође, важно је како ће за Србију почети европски семестар – да ли ће прво бити само шаргарепе, а онда и штапови или ће бити гомила и једног и другог“, наводи се у тексту.

Еуинсиде.еу закључује да би било добро да Комисија не пропусти шансу да награди ревност српске владе да спроведе реформе, јер би то „засладило болне мере штедње које мора да спроведе“.

(Танјуг)