Прочитај ми чланак

Вртић у Лучанима био база СНС, родитељи зову инспекцију да реагује

0

Грађани Лучана и Гуче упутили су захтев инспекцији Министарства просвете да посети ову општину и испита рад директорке Предшколске установе 'Наша Радост' јер, како су раније изјавили, били су позивани на митинге СНС.

Суграђани у допису инспекцији наводе да су групе деце чак и до 50 одсто веће од норматива, да поједине просторије где бораве деца нису верификована од стране министарства, а да је у најмање два случаја дошло до повређивања деце.

Они потврђују раније наводе радника да су прављени спискови запослених који су морали да иду на митинге СНС-а, али и да је за време одржавања референдума, у објекту у Гучи направљен “кол центар” из кога су васпитачи позивали људе да изађу на гласање.

Директорка ПУ Наша радост Гордана Миличевић ни овога пута није одговорила на наша питања ни дописе, иако се ради о притужбама самих родитеља, о чему смо је детаљно упознали.

Писмо родитеља инспекцији је драматично, и звучи овако:

„Поштована, не знам одакле бих почео када је у питању “рад” (односно нерад јер дотична долази на посао када треба да направи пометњу, по неку сплетку, да малтретира запослене, успут прекрши Закон и наравно све то стигне за 3 до 4 дана у недељи јер петком не ради) дотичне Гордане Миличевић. Што се тиче васпитно образовних група бројно стање је као у хорор филму, чак и до 50 % преко норматива а у јасленим групама и близу 100%. Да напоменем, док неко ради као у руднику јер се нормативи непоштују има и привилегованих који “ладе” у с. Дубац где је формирана група од 4 предшколца а знамо да је по Закону минимум 5 деце предшколског узраста потребно за формирање групе. Упознати сте са случајем Месне заједнице у Лучанима која није верификована од стране Министарства али и даље ради без икаквих услова за боравак деце почев од мокрог чвора који деле са васпитачима и радницима МЗ до квадратуре која је испод сваког Законског стандарда. А замислите када на све то додате и бахатост директора, који прети запосленима!“, наводи се у писму.

Писмо се даље наставља скретањем пажње на однос према запосленима.

„Замислите узима од запослених новац на руке по 1000 динара да би направила прославу! Замислите објасни запосленима у објекту у Лучанима да рабат од књига/часописа које купују родитељи ставе у свој џеп?! Замислите за време одржавања референдума у објекту у Гучи направи “кол центар” из кога су васпитачи позивали људе да изађу на гласање па јер томе служи васпитно-образовна установа? Знате врло добро да је забрањено обављати политичку делатност у Установи! А на све то се дрзне да прави спискове запослених који су морали да иду на митинге СНС-а па још им се то писало и као зарађени сати! Наравно одлазак је био уз претњу и принуду пошто већина није желела да иде добровољно“, наводи се, такође, у писму.