Прочитај ми чланак

ВОЈНИ АНАЛИТИЧАР: Волим да видим војнике на улици, али ово је прескупа изборна …

0

Војни аналитичар Александар Радић изјавио је данас да воли да види војнике на улици, али да је данашња парада у Нишу само велики финансијски трошак за унутрашње политичке сврхе.

Радић је за Н1 рекао да је ЈНА, у време када су и војска и држава биле много јаче, ретко одржавала параде – 1970. године, 1975, и последњу 1985.

PRINTSCREEN RTS

„Али овим нашим актуелним властима јако се допада да свако мало показују војску, па имате или овакву или онакву врсту смотре или параду. Наравно, то је један велики трошак. С једне стране, као неко ко се бави војском, волим да видим војску на улици, волим да видим све оно што су елементи једног таквог дефилеа, али то је и прескупо, прекомпликовано, ипак то удаљава војску од онога што је основна функција, и претвара је у нешто што је део једне перманентне изборне кампање која се води у Србији“, оценио је Радић.

Он је казао да многи у региону с негодовањем гледају на параду у Нишу и виде је као претњу, али истиче да је то заблуда јер је реч о сталној употреби војске за унутрашње политичке сврхе.

Говорећи о војној опреми која ће бити приказана у Нишу, Радић је рекао да Војска Србије пре свега располаже опремом из прошлих времена, док ће остатак представљене опреме више наликовати сајму наоружања, јер је реч о производима домаће наменске индустрије који су намењени извозу.

„Обалски ракетни систем свакако није средство за одбрану Србије“, казао је Радић.

Коментаришући то што је јуче на челу „Бесмртног пука“ у Нишу био и пензионисани генерал Војске Југославије и хашки осуђеник Владимир Лазаревић, Радић је рекао да држава мора да има дистанцу према свим ратним збивањима деведесетих и да људи којима је суђено у Хагу, без обзира шта ко мислио о томе, не могу да добијају званичну државну подршку.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!