Прочитај ми чланак

Влајки критиковао Изетбеговића због вријеђања Кустурице

0

 

vlajki

(Бањалука-инфо)

Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки оштро је данас критиковао бошњачког члана у Предсједништву БиХ и заменика предсједника СДА Бакира Изетбеговића који је прослављеног редитеља Емира Кустурицу назвао издајником.

Изетбеговићу и његовој странци СДА пуна су уста грађанског друштва, а оно што уствари желе је успостављање БиХ као њихове, посебне, национално-верске заједнице, сматра Влајки.

Он је оцијенио да је Изетбеговић таквом изјавио наступио искључио као представник Бошњака који има нешто против једног, како је рекао, његовог бившег сународника.

Изетбеговић, као члан највишег политичког тела БиХ није узео у обзир интересе БиХ који би били ојачани с обзиром на Кустурицину репутацију у свијету, казао је Влајки, пренијели су бањалучки медији.

„Дејтонска реалност је базирана на бошњачко-хрватско-српским односима и може се једино еволутивно мијењати. Никако другачије, никаквим декретима и насилним унитаризацијама“, истакао је Влајки.

Подсјетио је да је његов кабинет у неколико наврата изнио тезу о историјском компромису у БиХ, о чему су у директним контактима били упознати важни инострани званичници којима је она била крајње интересантна, преноси „Блиц.рс“.

„Представници три конститутивна народа у БиХ треба да седну за сто без страног уплитања и да кажу једни другима, без вређања и етикетирања, шта ко жели и да нађу компромис око тога“, сматра Влајки.

Представници три конститутивна народа у БиХ, додао је, треба да утврде који би заједнички пројекти, посебно економске и социјалне природе, били корисни за напредак земље и да постепено почну градити ново заједништво, базирано на равноправности три етничке заједнице.

„Почнимо коначно да излазимо из етно-феудалних оквира, оканимо се језика мржње и кренимо у 21. вијек, гдје је политика слуга економије, а не као код нас, обрнуто“, поручио је Влајки.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да режисер Емир Кустурица неће добити оружје и опрему Оружаних снага БиХ за снимање филма „На млијечном путу“ зато што га сматра издајником бошњачког народа.