Прочитај ми чланак

Владимир Путин: Очекујем да ће Црна Гора водити избалансирану спољну политику

0

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да Москва рачуна да ће руководство Црне Горе водити избалансирану спољну политику.

putin-rusija-ljut-vladimir-predsednik
Рачунамо да ће се црногорско руководство придржавати избалансиране спољне политике, и ми ћемо наставити наше односе у свим областима – рекао је Путин у Кремљу на церемонији уручивања акредитивних писама нових амбасадора.

Он је навео да су се „односи са Црном Гором увек заснивали на давним традицијама пријатељства“.

Нови амбасадор Црне Горе у Русији је Игор Јововић.

Јововић (1950), економиста по струци, дипломатску каријеру започео средином осамдесетих година прошлог века. Био је амбасадор СР Југославије, односно Србије и Црне Горе у Етиопији од 1990. до 1998. године и у Финској од 2003. до 2006. године.

Од 2009. до 2014. године био је амбасадор Црне Горе у Србији.

Мило Ђукановић: Црна Гора је и до сада водила избалансирану политику

Одлазећи премијер Црне Горе Мило Ђукановић изразио је данас жаљење због проблема у односима с Русијом и саопштио да Подгорица води „балансирану спољну политику“.

Ђукановић је то казао одговарајући на поруку председника Русије Владимира Путина да „Москва рачуна да ће руководство Црне Горе водити балансирану спољну политику“.

– Црна Гора је и до сада водила избалансирану политику и није штедела речи да каже да осећа поштовање за оно што је вишевековна традиција добре сарадње са Русијом – казао је Ђукановић новинарима у Подгорици коментаришући односе са Москвом.

По његовим речима, власт у Подгорици „жали што је дошло до одређених проблема у односима са Русијом“.

Нисмо их ничим изазвали, и мислим да смо вероватно изазвали незадовољство других кругова у Русији нашом одлуком да следимо свој национални интерес, рекао је Ђукановић.

– Водимо избалансирану политику и ону која ће уважавати традиционалне односе – додао је одлазећи премијер.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је раније данас да Москва рачуна да ће руководство Црне Горе водити „избалансирану спољну политику“.

– Рачунамо да ће се црногорско руководство придржавати избалансиране спољне политике, и ми ћемо наставити наше односе у свим областима – рекао је Путин у Кремљу током свечаног уручивања акредитивних писама нових амбасадора.

Он је навео да су се „односи са Црном Гором увек заснивали на давним традицијама пријатељства“.

Односи Црне Горе и Русије погоршани су од 2014. године, када се званична Подгорица придружила санкцијама ЕУ против Москве због кризе у Украјини.

Русија је против чланства Црне Горе у НАТО и тражила је од њених власти да омогуће референдум о придруживању Северноатланском савезу.