Прочитај ми чланак

Влада усваја резолуцију о Косову и Метохији

0

Влада Србије данас би на ванредној седници требало да усвоји резолуцију о Косову и Метохији, која ће садржати кључне принципе из платформе председника Томислава Николића и бити компас преговарачком тиму Београда у наставку политичког дијалога са Приштином, пишу Новости.

Према информацијама београдског листа, министри ће се окупити вероватно у 13 часова на седници којој би требало да присуствује и Николић.

Како Новости незванично сазнају, резолуција би требало да садржи неколико основних тачака: Србија никада неће признати независност Косова и Метохије, наставак дијалога са Приштином, чију сваку позитивну етапу мора да прати и напредак Србије у евроинтеграцијама, решавање статуса севера Косова, гаранције индивидуалних и колективних права за Србе јужно од Ибра.

Иако је раније планирано да парламент на посебној седници већ у петак започне расправу о Косову и Метохији, званичне потврде још нема.

„Свакако ћу заказати консултације са шефовима свих посланичких клубова, чим нам из Владе стигне документ о Косову и Метохији. Нико не треба да брине да ћемо веома брзо да припремимо посебну седницу о Косову и Метохији“, рекао је за Новости председник Народне скупштине Небојша Стефановић.

Одаловић уверен да ће платформа добити подршку

Генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић изјавио је јутрос да ће заједничка седница владе и председника Србије Томислава Николића, на чијем ће дневном реду бити платформа о Косову и Метохији, вероватно бити одржана у поподневним сатима, изразивши уверење да ће тај документ добити подршку.

Одаловић је рекао да је начелно договорено да данас буде одржана та седница и да је, када је у питању та платформа, обезбеђено јединство државног врха, али да је потребно обезбедити што шире политичко јединство.

Он је, гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк, изразио уверење да ће сви чланови владе, који долазе из различитих странака, подржати платформу председника Николића на влади.

Одаловић очекује да се резолуција, која би за основу имала платформу, усвоји у парламенту и учврсти са што је могуће више гласова.

Упитан о пет тачака које би требало да садржи тај документ – да Србија никада неће признати независност Космета, наставак дијалога са Приштином, што мора да прати и напредак у евроинтеграцијама, решавање статуса севера покрајине и гарантовање права Србима јужно од Ибра, Одаловић је рекао да ти принципи могу бити предложени у резолуцији.

„Зато је важно да се дође до документа који ће имати висок степен јединства, да се пошаље јединствена порука“, нагласио је Одаловић и додао да би тај документ по први пут требало да представља целовито сагледавање укупне ситуације са јасним порукама.

Одаловић је рекао да ће бити довољно времена да се посланици упознају са тим текстом и да очекује подршку огромне већине и да ће највероватније кроз резолуцију бити усвојен документ на принципима који морају бити јасни и међународној заједници и Албанцима на простору Косова и Метохије и Србима на Космету.

 

(Фонет, Бета, Танјуг)