Прочитај ми чланак

Више удружења и странака тражи од полиције да заведе ред – захтев и градоначелнику

0

У Лозници је у току како борба против рудника литијума тако и борба за целу Србију, јер „нема живота тамо“ где дође компанија Рио Тинто, а власт обмањује народ да је могућ развој на основу давања рудника и природних богатстава „страним профитерима“, док ће профит у стварности остварити само странци и „корумпирани режим“.

Ово је у Лозници, речено на конференцији за медије коју су поводом наведеног еколошког проблема заједнички одржали Народна странка, удружење Заштитимо Јадар и Рађевину, Коалиција за одрживо рударство у Србији, Покрет Ослобођење и Покрет Буђење.

Представник покрета „Ослобођење“ Душко Кузовић оценио је да референдум о изградњи рудника компаније Рио тинто у Лозници, који је најавио председник Србије Александар Вучић, не може бити веродостојан с обзиром на историју изборних процеса у Србији.

„Референдум је сламка спаса за коју се Вучић и владајућа странка хватају рачунајући, да када су све битке изгубили, да ову последњу добију. Међутим, како? На превару. Опомињем председника да он покушава да превари свој народ“, казао је Кузовић.

Коментаришући приватно обезбеђење које је упослила компанија Рио тинто, Кузовић је позвао полицију да изађе на терен и уклоне обезбеђење са јавних површина и уведе јавни ред и мир.

Координатор за енергетику Центра за екологију и одрживи развој (ЦЕКОР) Звездан Калмар оценио је да у Србији нема владавине права, већ да постоји „ауторитарна воља која представља колонијални интерес“, како европских држава, тако и Кине и других.

„Имамо ситуацију у којој се ресурси продају јефтино, а грађани бивају протеривани са своје територије“, рекао је Калмар. Калмар је навео да је најављени референдум последњи покушај легитимизације такве политике.

„У Србији не влада демократија да би могли да донесе такве одлуке. Не зато што су грађани глупи, већ зато што су од 2012. године изложени заглупљивачкој политици и немају начина да донесу одлуку о Рио Тинту“, додао је он.

Након конференције, учесници су заједнички поднели градоначелнику Лознице захтев за хитно обустављање свих рударско-геолошких истраживања и трајну забрану експлоатације јадарита и трајно укидање пројекта „Јадар“ на територији Града Лозница.