Прочитај ми чланак

Ванредни избори средином фебруара

0

izbori-1350216532-219108

Парламентарни избори биће највероватније одржани заједно са београдским, крајем фебруара следеће године – сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, управо тај сценарио, спајање ванредних републичких са изнуђеним изборима у главном граду, могао би да буде потпуно реалан већ од понедељка.

Врх владајуће коалиције оличен у Српској напредној странци близу је одлуке да се гласање у престоници искористи и за одржавање парламентарних избора.

Наводно, водећи људи власти већ су отворено разговарали о могућности да се распишу републички избори и већина је спремна да апсолутно подржи тај политички потез.

Уколико се напредњаци одлуче за истовремене парламентарне и изборе у Београду, они би могли да буду заказани већ за 16. фебруар.

Јер, то је, према темпу који намеће законска процедура, последњи термин да се одржи ванредно гласање у престоници уколико 25. октобра буду уведене привремене мере у главном граду.

Привремена управа у Београду формално би могла да потраје највише два месеца – до 24. децембра и тада би се расписали избори који морају да се одрже најраније за 45, а најкасније за 60 дана.

Тако да, уколико СНС преломи да су Србији потребни и републички избори, онда би се гласање објединило у најкаснијем термину, средином фебруара.

Власт би, процедурално, могла да помери београдске и републичке изборе и за неки каснији датум, пошто Влада нема формалну обавезу да уведе привремене мере у Београду, баш месец дана по смени градоначелника, што пада 25. октобра.

Политички, за водеће људе у Влади важно је да Србија пре евентуалних парламентарних избора започне преговоре са ЕУ, што се очекује у другој половини јануара.