Прочитај ми чланак

УЗ ПРЕДСЕДНИЧКЕ, ИЗБОРИ и у БЕОГРАДУ; Никола Селаковић кандидат СНС

0

Ванредни избори за Београд биће расписани истовремено кад и председнички у мају 2017, тврде политички извори Данаса.

selakovic-mali

Фото: Фонет-Беоинфо

Врх Српске напредне странке близу је одлуке да истовремено са председничким изборима у мају 2017. распише и изборе за град Београд, тврде политички извори Данаса. Лидер СНС Aлександар Вучић наводно намерава да за градоначелника престонице кандидује Николу Селаковића, бившег министра правде.

То би значило да Селаковића, као и председничког кандидата напредњака, подржава шира политичка групација окупљена око СНС.

Вучић је недавно у интервјуу Куриру, на питање да ли је Селаковић кандидат за градоначелника Београда, одговорио речима да Селаковић није уопште ни одборник у Скупштини града. Подсетимо, градоначелник се бира индиректно, из редова одборничке већине. Међутим, наши саговорници, убеђени су да ће бити расписани ванредни београдски избори који ће дати нови одборнички састав. Према њиховом тумачењу, Вучићу не одговара да се ти избори одрже мимо „великих“ државних, у овом случају председничких, пошто би значили повишен ризик, будући да Београд важи за јако упориште опозиционих странака.

Подсетимо, прошли ванредни избори за Београд одржани су заједно са парламентарним 2014. и тада је за градоначелника изабран Синиша Мали. Поједини саговорници сматрају да сам Мали нема амбицију да се дуже задржи на тој функцији, као и да га чека висока менаџерска позиција у Игли хилсу, компанији која гради Београд на води.

У опозиционим странкама незванично кажу да су спремни за такав сценарио и додају да постоји могућност и да Вучић Селаковића чува за место председника Србије и то после измене Устава којим би се прописало да се председник државе бира у парламенту.

Како кажу наши извори, међу партијама прозападне опозиције још није било званичних разговора о градским изборима, али се и о њима размишља и постоји идеја да та опозиција осим са заједничким кандидатом за председника Србије изађе и са заједничким кандидатом за градоначелника Београда. Да би та идеја била реализована, како наводе саговорници Данаса , најпре се морају завршити избори у ДС, али, што је још важније, треба видети како ствари стоје са грађанском иницијативом Не да(ви)мо Београд. Може се претпоставити да Иницијатива, како сада ствари стоје, неће стати иза било ког политичког играча, односно кандидата опозиције, а није ни искључено да Иницијатива и сама учествује на тим изборима.

Саговорници Данаса указују на то да уколико Иницијатива буде одлучила да на изборима за Скупштину Града Београда има сопствену листу и свог кандидата, онда ће посао ове опозиције бити много тежи. Према неким незваничним проценама, у том случају разједињена опозиција не би имала никакве шансе. Такође, многи са којима смо разговарали, сматрају да чак и уједињена опозиција не би имала пуно шанси и да би јој набоље било да подржи кандидата Иницијативе.

Могући проблем, према проценама извора Данаса је у такозваним демократским опозиционим странкама, лежи и у односу Иницијативе са покретом ДЈБ, јер „гађају исто бирачко тело“, односно људе који нису програмски и идеолошки јасно профилисани.

Када је реч о заједничком председничком кандидату проевропске опозиције, највеће питање да ли ће уопште доћи до обједињавања. То, како су нам објаснили извори Данаса међу демократама, највише зависи од тога ко ће победити на страначким изборима у ДС заказаним за 24. септембар. Како кажу, осим Бојана Пајтића, садашњег председника ДС, нико од тројице кандидата, Драгана Шутановца, Зорана Лутовца и Србољуба Aнтића, не подржава и не жели сарадњу са Борисом Тадиће, лидером СДС и некадашњим председником демократа. Таква ситуација знатно компликује могући договор, а саговорници Данаса предвиђају да ће у ДС, чак и у случају Пајтићеве победе, вероватно доћи до ломова и подела, због незадовољства чланства које га није подржало у сарадњи са Тадићем.

Балша Божовић, председник Градског одбора ДС у Београду, јуче није одговарао на питања Данаса о томе када очекује изборе за градоначелника главног града, има ли намеру да се кандидује или би заједнички кандидат опозиције био боље решење.