Прочитај ми чланак

Уз Ивицу, и Антић у влади

0

Почели разговори мандатара Вучића и лидера СПС Ивице Дачића о формирању министарског тима. Све кадровске коцкице требало би да буду склопљене најкасније овог викенда

pol-ivica_620x0

ОСИМ Ивице Дачића на месту шефа дипломатије, у новој влади би од социјалиста требало да буде још Александар Антић, који ће, највероватније, остати на челу Министарства енергетике – сазнају незванично „Новости“.

Разговори лидера СНС и СПС о наставку сарадње и у будућем мандату су почели, а цео кадровски мозаик новог Вучићевог кабинета требало би, према нашим информацијама, да буде склопљен током викенда.

Дачић нам је рекао да коалиција СПС-ЈС жели да уђе у Владу и да је то потпуно логично и природно. Потпредседница социјалиста Славица Ђукић Дејановић потврдила нам је да ће персонална питања доћи на ред тек на крају разговора, а да ће се најпре причати о политичком програму и ресорној структури Владе.

– Странка је овластила председника Дачића да разговара са мандатаром Вучићем и претпостављам да ће преговори бити завршени до петка или суботе. Чим се заврши тај процес, Дачић ће о свему обавестити страначке органе како бисмо заузели став.

Уз социјалисте, у напредњачкој влади сигурно ће остати и СВМ Иштвана Пастора, али они неће имати министре. Та странка се већ с мандатаром договорила о свим детаљима учешћа у коалицији – СВМ ће имати државне секретаре у ресорима инфраструктуре, здравства, образовања и пољопривреде.

– Наша програмска опредељења се потпуно уклапају у мандатарову визију. Очекујемо његов позив на други круг разговора – чули смо од Пастора.

Иако се недељама спекулисало о томе да би у владајућем савезу могло да се нађе места и за ЛДП Чедомира Јовановића, према нашим информацијама, та опција је искључена.

– Однос према будућој Влади Србије градићемо према политици коју буде спроводила. Време пред нама одредиће могућу меру сарадње ЛДП и будуће владе. Све приче о тајним договорима, преговорима и нагађања око нашег уласка у Владу, поново су се показале бесмисленим – саопштио је јуче Јовановић.

РЕД ВОЖЊЕ

Када се заврше коалициони разговори о формирању владе, СНС ће током викенда одржати седницу Главног одбора на којој ће бити потврђена политика новог кабинета и сва кадровска решења.

После тога биће заказана седница Народне скупштине на којој ће бити усвојени закони о влади и министарствима, после чега ће мандатар прочитати експозе и представити тим. Расправа и гласање за нову владу требало би да буду окончани 11. августа.