Прочитај ми чланак

УЛТИМАТУМ ЗАПАДА СРБИЈИ: Спречите долазак Путинових шпијуна!

0

vladimir-putin-tizer-1412847010-579524

Запад негодује због споразума о имунитету Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, који ће бити потписан 16. октобра. Руски цивили ће тиме добити дипломатски статус, а САД то види као простор за шпијунажу.

Споразум о олакшицама, имунитету и привилегијама Српско-руског хуманитарног центра, један од седам који ће Србија потписати с Руском Федерацијом 16. октобра, током посете Владимира Путина Београду, изложио је Србију новом притиску Сједињених Америчких Држава и Европске уније, сазнаје Курир.

Дипломатски имунитет

И Марко Милошевић из Београдског центра за безбедносну политику каже да Србија већ има овакав уговор са САД – СОФА, и друга два споразума који дозвољавају дипломатски имунитет америчком особљу, приступ инфраструктури, изузетост од било какве контроле возила или ваздухоплова.
– Дакле, никакав повлашћенији статус се ту не види.
А Србија на својој територији већ има базу Бондстил, држимо ли се Устава – наводи Марко Милошевић.

Према речима нашег извора из дипломатских кругова, тим споразумом би запослени у Центру имали виши степен заштите, што САД и ЕУ оцењују као потпуну слободу руских шпијуна да „вршљају“ по Србији, али и да раде на угрожавању интереса Запада.

Овај центар је трн у оку многим западним земљама од самог отварања – третирали су га као руску војну базу, пандан Бондстилу на Косову, због чега су наши државници у више наврата морали да се „правдају“ да је хуманитарног карактера.

– Западне силе то виде као могућност да Руси слободно шпијунирају по Србији и зато се оштро противе потписивању тог споразума и врше притисак пред долазак Владимира Путина – каже извор нашег листа.

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да неке западне земље од почетка нису благонаклоно гледале на Центар у Нишу, стално сумњајући да није у питању само хуманитарни карактер.

– О томе смо се више пута разјашњавали с њима. Нисмо добили никакве званичне примедбе од других држава поводом најављеног споразума, али ако има таквих бојазни, вероватно су мотивисане тим старим сумњама.

Овај споразум о олакшицама, привилегијама и имунитетима Центру и његовом особљу је у складу с Бечком конвенцијом. Они неће имати статус дипломата, већ административно-техничког особља.

Ми имамо разне споразуме с различитим државама на ову тему, између осталог и са САД – СОФА споразум. Не видим разлог за било какву бригу или проблеме. Уосталом, Центар у Нишу је од 12. новембра 2013. регистрован у евиденцији Дипломатског протокола МСП – каже Дачић за Курир и додаје да се припрема читав низ других споразума с Русијом.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да су Американци још једном потврдили да имају неједнаке аршине јер је Србија пре неколико година потписала сличан споразум са САД – СОФА.

– Да ли то значи да њихови (амерички) шпијуни могу некажњено да вршљају по територији целе Србије?Ако сматрају да се тим споразумом с Русијом руши суверенитет једне земље, зашто су нам наметнули споразум СОФА – наводи Анђелковић, док Предраг Симић, професор Факултета политичких наука, подсећа да су САД тај центар одувек доживљавале као пандан Бондстилу, те отуд њихова узнемиреност.

– После потписивања споразума Центар добија екстериторијалност, а особље неће моћи да се гони јер ће бити дипломатски заштићено. ЕУ ће негодовати, али не много јер има преча посла у Ираку и Украјини – наводи Симић.

Шта ће бити потписано 16. октобра

– Споразум о олакшицама, имунитету и привилегијама Српско-руског хуманитарног центра
– Меморандум о разумевању о енергетској ефикасности и обновљивој енергији
– Споразум о реадмисији
– Споразум о регулисању интелектуалне својине
– Протокол између царинских управа
– Споразум о сарадњи културно-информативних центара
– Споразум о војнотехничкој сарадњи (споразуми се још усклађују)

(Курир)