Прочитај ми чланак

Украјински амбасадор у Скупштини Србије изнео оптужбе: Русија дуго није постојала

0

Одлазећи амбасадор Украјине Олександар Александрович шокирао је говором у Скупштини Србије! Наиме, он је током разговора с неколико посланика из Сталне делегације Скупштине Србије при НАТО, а уочи одласка из Србије, изнео низ оптужби на рачун Русије и председника Владимира Путина, открива Курир. На састанку са Александровичем били су, поред осталих, посланици Драган Шормаз и Зоран Драгишић.

Амбасадор је одмах на почетку навео неколико разлога руско-украјинског сукоба. Говорећи о историјским разлозима, изнео је тврдњу да је руска држава настала тек почетком 18. века, а да је пре тога на европским мапама била означена као Московско царство.

– Одлуком Петра Великог, 1721. промењено је име државе из Московска краљевина у Русија или Руско Царство, тиме је украо нашу историју, нашу културу и идентитет… – рекао је дипломата.

Онда је отишао и корак даље, па је рекао да је територија данашње централне Русије – око Москве – територија на којој су историјски живели и живе Угро-Финци, а источно од Москве – Татари.

Како је рекао, Руси су потпуно другачијег порекла и то званично откриће би поништило њихову државу.

– Они не могу да живе без Украјине. Украјинци могу без Русије, али Руси не могу без Украјинаца. Зато би да заузму Украјину – рекао је амбасадор.

Тврди да Путин највећом геополитичком катастрофом 20. века сматра распад СССР, који зато жели да обнови у било ком облику, односно да створи неки нови савез. Како је навео, тај савез који Путин жели „може да се зове и другачије, чланице формално могу бити независне државе, али треба да имају владу као у Белорусији, да раде све што Москва каже, Путин хоће да Русија буде велика империја, велика сила, да он седи директно за столом са Америком, Кином, Европом и тако влада светом… то је мегаломанично“.

Јанукович покрао све паре и злато

Ту је изнео и тврдњу да Русија није створила вакцину против коронавируса, већ је украла „астра зенеку“ од Британаца, додајући да оно цепиво које праве Руси није добро и да се свако ко га прими касније зарази короном.

Говорио је и о случају бившег председника Украјине Виктора Јануковича, за којег је навео да је потпуно био под руским утицајем и против којег је устао тамошњи народ. Упоредио је украјинску побуну против Јануковича с Петим октобром у Србији, те навео да је Јанукович побегао у Русију и однео из земље камионе, паре, све резерве злата…

Драган Шормаз, који је присуствовао овом састанку, потврдио је за Курир да је било речи о свим наведеним темама.

– Јесте рекао, чини ми се, све то, али вероватно је питање и колико добро говори српски… – казао је Шормаз.

Додао је да је била расправа о историји Украјине између амбасадора и једног посланика:

– Али то је опет ствар за историчаре. И код нас се много тога пласира што није тачно везано за Украјину. Она је постојала много дуже, иако се није увек исто звала. Украјина је држава с великом историјом. Но, његова је ствар шта је рекао, а ми смо говорили наше ствари. Суштина је да ми подржавамо оно што је државна политика, а то је да се залажемо за мирно решење и да подржавамо суверенитет и територијални интегритет Украјине. И Украјина нас увек подржава по питању Косова и Метохије.

Председник Скупштине Ивица Дачић каже да је све што је дипломата изрекао – мало необично.

– Мало је необично да је све то изрекао, али већину тих ствари Украјинци годинама понављају. Нисам у тој делегацији, али верујем да му је неко и одговорио – казао је он.