Прочитај ми чланак

У ДОКУМЕНТУ ЕУ „уопште нема стратегије за Косово“

0

Документ у коме се описује стратегија ЕУ за проширење бави се највише Србијом, Црном Гором и БиХ, а о Косову нема много речи, пише приштинска штампа.

Како преносе „Зери“ и приштинска „Газета“, у документу који ће бити представљен у уторак „не постоји стратегија за Косово“ и оно се спомиње само у контексту дијалога са Србијом.

Како се наводи, у нацрту документа су прецизирани одређени рокови, о којима се већ писало протеклих недеља, а посебна пажња је посвећена крају 2019. године када би Црној Гори и Србији требало да испуне тражено на пољу владавине права.

„…У случају Србије, потребно је да та буду постигнути и захтеви из поглавља 35 (ДОПУНИТИ: потпуна нормализација односа са Косово, коначан текст ће бити завршен када буде јасније о роковима Дијалога)…“, пише у нацрту Стратегије.

Зери пише да документ који се бави интеграцијама земаља Западног Балкана у ЕУ уопште не садржи стратегију за Косово и да се чини да је део око Косова „недефинисан и да се, можда на дуже стазе, само наводи статус потенцијални кандидат за чланство у ЕУ“.

„Газета“ наводи да је то „лошија позиција за Косово него раније“, као и да је то последица тога што не постоји јединствени став унутар ЕУ, због тога што пет чланица не признају Косово, али и због изостанка напретка на Косову.

Медији подсећају да је Шпанија, једна од земаља које не признају Косово, наговестила да ће блокирати покушаје Косова да аплицира за чланство и да је инсистирала на томе да се у Стратегији Косово не третира као држава.

У документу су Србија и Црна Гора у фокусу и планирано је да 2025. године уђу у ЕУ, Албанија и Македонија би преговоре требало да отворе 2019. године, а четири године касније и БиХ.