• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • Трилатерала дошла у Београд и одмах Холбрука прогласила за доброг човека који је чинио добра дела
Прочитај ми чланак

Трилатерала дошла у Београд и одмах Холбрука прогласила за доброг човека који је чинио добра дела

0

77

САСТАНАК европског огранка Трилатералне комисије, коју често називају „светска влада у сенци“, почео је данас Београду обраћањем председника за Европу и бившег шефа Европске централне банке Жан-Клода Тришеа и премијера Србије Александра Вучића.

Трише, који је отворио заседање, рекао је да ће чланови светске економске и политичке елите који бораве у Београду разговарати о европским проблемима, перспективи европских интеграција и западног Балкана, актуелној ситуацији у Русији и Украјини, као и о изазовима у Европи.

Он је рекао да је Трилетарална комисија пажљиво и редовно пратила дешавања на западном Балкану, као и да су бројни чланови играли важне улоге у трагичним временима иза нас.

„Хајде да се подсетимо Ричарда Холбрука у Дејтону пре 20 година и Волфганга Ишингера, који су обојица помогли у косовском мировном процесу“, рекао је Трише.

Он је подсетио да ће за неколико дана бити обележена и годишњица пада Берлинског зида и повратак целовитој и слободној Европи и поручио премијеру Вучићу да ће бити уз Србију на њеном путу ка ЕУ.

Трише је цитирао српског нобеловца Иву Андрића који је рекао да су „мостови вреднији од свега што човек сагради и изради“, јер припадају свима и свима су једнако корисни.

„Овиме званично проглашавам отварање осмог састанка трилатералне комисије“, рекао је Трише.

Председник српске националне групе трилатералне комисије Јован Ковачић изјавио је данас да регион пати од „превише историје, а премало разумевања“ и да би требало све учинити да се то наслеђе промени за будуће генерације.

Александар Вучић на састанку Трилатерале у Београду

Захваљујући Влади Србије на добродошлици, Ковачић је подсетио да је ово инаугурални састанак, међутим, указао је и да се Комисије не бави први пут тим делом Европе.

„Комисија је редовно разматрала питања везана за овај регион где је историја донела велики хаос. Регион прати од превише историје, а премало разумевања“, рекао је он илуструјући да је Београд у својој историји био прегажен од 250 армија и више од 40 пута „сравњен са земљом“.

„Слична ситуација је и у региону. Деци дугујемо да им не оставимо овакво наслеђе“, додао је Ковачић.

Рекавши да то морају да ураде сви заједно, Ковачић је сликовито објаснио да је довољно да добри људи не чине ништа да зло тријумфује.

Подвукао је да је пре 15 година било немогуће замислити да се овакав догађај одигра у Београду, а да је данас то ипак могуће захваљујући храбрости лидера.

Како је навео, инцидент на фудбалској утакмици Србија-Албанија после којег је „уследио земљотрес“ подсетио је на нестабилност у региону и додао да је сада право време да се разговара о побољшању односа имајући у виду да је Европска комисија објавила извештаје о приступању ЕУ.

„Та и друге теме биће на дневном реду“, рекао је Ковачић пожелевши учесницима корисне разговоре.

Европска група Трилатералне комисије у почетку је обухватала државе чланице тадашње Европске економске заједнице. Како се та групација временом проширивала, у чланство Трилатерале улазиле су нове чланице.

Србија је најмлађа чланица Трилатералне комисије. У чланству од прошле године и уз Норвешку је једина чланица Европске групе која није истовремено чланица ЕУ.

А добродошлицу члановима Трилатерале пожелео је српски премијер Александар Вучић, који је отварајући овај скуп рекао да ће Србија бити мировни агент и промотер стабилности, те истакао да нам је сада сарадња потребна више него икада, а учеснике позвао да радимо заједно зарад боље будућности.

Танјуг