Прочитај ми чланак

Ко влада Србијом?

0

01sns-_620x0
(Видовдан, Новости)

Александра Вучића на седници ГОСНС отворио је низ веома интересантних питања за функционисање власти и државе. Кориситим прилику да дам своје мишљење на неке ставове из полиитчке „беседе“ првог потпредседника владе Србије и лидера СНС који се бори за реконструкцију владе, борбе против криминала и уређења Србије по европском моделу.

Србијом владају моћне партијско-политичке олигархије али и моћни бизнисмени, финансијери владајућих партија, као и партијски одређени директори јавних предузећа монополиста у Србији. Ово је могући одговор на став првог потредседника Србије, лидера СНС, Александра Вучића који каже: „Први пут нашом земљом владају изабрани на изборима, а не тајкуни”. Ни једна партија и лидер нису имуни на финансијске, лобистичке и друге услуге моћних центара или “владара из сенке”. Србија није само Мирослав Мишковић као утицајни бизнисмен и финансијер политике и власти.

Србија има још 100-тинак “малих“ Мишковића који су “у сенци” владајућих олигархија као пословни људи, банкари, менаџери јавних предузећа. Мишковић је само “врх” леденог брега моћних из клуба “Привредник” и других асоцијација или непознатих пореским органима и јавности, а познати политичарима у Србији. Мишковић није побеђен, он је само делимично поражен, и то указује његово дуго задржавање у притвору али и пуштање на слободу уз јемство. Дакле Мишковић није “непријатељ број један“, већ чист маркетиншки потез као што је и влада др Коштунице заједно са Динкићем протерала уз одузимање имовине компаније МОБТЕЛ Богљубу Карићу.

Kirbi ambasador SAD
ЗАПАД ТРАЖИ МИР ЗБОГ КОСМЕТА

Да ли је на одлуку Београда да се не иде на изборе посредно утицао и неформални став Вашингтона

Бриселу и Вашингтону у овом тренутку не би одговарали избори у Србији и доза њиховог утицаја очитовала се у одлуци највећих партија из Владе да радије наставе у окрњеном саставу него да се спремају за кампању – сматрају аналитичари.

Док су у уторак увече ствари још биле „вруће“ и када се вагало којим путем даље иде Влада, из Стејт департмента је незванично поручено: избори нису добро решење у овом моменту.

Политички аналитичар Слободан Антонић каже да је утицај страног фактора на домаће политичке прилике у сталном јачању:

– Бриселско-вашингтонски естаблишмент, у коме је Берлин тренутно најутицајнији, још при формирању актуелне владе био је заинтересован да у њу поред СПС и СНС уђе УРС, као „осигурач“ евроатлантске оријентације. Пошто су се Вучић и Дачић у међувремену доказали на пословима који су довели до Бриселског споразума, УРС се реално показао као вишак. Сада, поменутом естаблишменту више одговара реконструкција српске владе него избори – каже Антонић.

КОРИСТ ОД КИРБИЈА

„Новости“ су недавно упитале америчког амбасадора Мајкла Кирбија како гледа на уврежено схватање да велике силе значајно утичу на домаћа политичка дешавања, на шта је одговорио: –
Разговарам са много људи из разних области, наравно и са политичарима. Не знам да ли имам неки утицај на њих. Ако мисле да је оно што кажем корисно, драго ми је.

У атмосфери изборне кампање, указује наш саговорник, патриотски тонус је увек повишен и у таквим оквирима спровођење интеграције севера КиМ у косовску државу постао би проблем, а бриселско-вашингтонском естаблишменту је примена Бриселског споразума кључна ствар у српској политици.

Предраг Симић, професор Факултета политичких наука и некадашњи амбасадор, каже да чињеница јесте да се Америка противи изборима:

– За њих, као и за ЕУ, спровођење Бриселског споразума је приоритет, без обзира на то што се ситуација у Србији врло искомпликовала.

Симић, међутим, примећује да су се наступи страних дипломата, који су се тумачили као мешање у унутрашње ствари, променили „у односу на време Полта и Конузина“:

– За разлику од некада громогласних изјава, сада се и руски и амерички амбасадор понашају дискретније. То свакако не значи да не покушавају да утичу на наше политичаре, јер је то у опису њиховог радног места.

Д. Р. Ђ

Свака влада када нема правих решења вади неки аргумент за спектакуларно хапшење. Став првог потпредседника изражен у речима: “Имали смо храбрости да се суочимо са моћним финансијским фигурама” је политички и маркетиншки обрађен, али док се не донесе судска одлука и утврди кривица све је део полиитчке игре и Мишковић је “невин”. Дотле ће бити превремени избори, нове теме и нова влада.

Свака влада у Србији има своје велке циљеве. Рецимо влада др Зорана Ђинђића је имала је задатак да смени више стотина директора јавних и друштвених предузећа, али су неговани бизнисмени као што је Мишковић.Ђинђћева влада имала је за циљ пут Милошевића у Хаг као део договора са САД и Немачком и Великом Британијом. Влада др Коштунице је отерала Богољуба Карића из Србије уз одузимање Мобтела и продају компаније Теленору. Влада Мирка Цветковића је припремала досије Мишковић који су касније Вучић и Дачић обликовали као полиитчки потез. Шта је са суђењем десетине ухапшених за велике проневере новца или оних моћних који дугују Агробанци?

miskovic-vucicКо су још владари у Србији?
Први потпредседник владе Александра Вучић каже за Мишковића и остале моћнике: “Никада нас неће победити, јер су иза нас правда, морал и народ“.

Ако узмемо ове речи Вучића то нас подсећа на вође Француске револуције или Октобарске, односоно победнике 1945. године у Србији. Правда је далеко од народа, јер право служи моћнима а правда се дели као лек утехе кроз пропаганду сиромашнима у Србији.

Право не стоји као темељна вредност у Србији него моћ, утицај, новац и политичке позиције. Зато Србија и има 1,2 милиона чланова партија да би задовољиле своје интересе, пре свега да би добиле или сачувале радно место. Србија нема у политици ни традиционалног народног морала нити политичког већ само тумачење морала. Политички врх у Србији дуго не поштује и не слуша ни СПЦ ни мудре и вредне људе. Народ је смао политичко средство за манипулацију, и то пред изборе и непосредно после њих.

Власт у Србији се заснива на интересима олигархије, сили, моћи и државном и медијском апарату. У позадини су моћни финансијери и разни лобисти. Корупција у Србији је инфективно-вирусна болест. Корупције има од општинских власти до министарских кабинета, и смена и хапшења локалних политичара је само истрага “мангупа у сопственим редовима”. Ако хипотетички проценимо да према подацима врха СНС ова партија има око 330 000 чланова могуће је да има бар 1000 оних који би требало санкционисати. Тако је и у другим партијама на власти.

Ко још влада Србијом мимо или у сагласности са владом Србије и Вучићем?
Владари Србије су и структуре тјаних служби које нису промениле методе свог рада већ само се кадровски “прочистиле”. Србија је земља са израженом контролом и прислушкивањем грађана од стране домаћих и страних тајних служби, компанија и мафије. Србијом и даље влада организовани криминал који је створио индустрију преваре, коцке нарко картела. Многе послове за мафију раде државне структуре.

Ко нам гради путеве по Србији и ко стоји иза свега тога? Које све врсте мафије и криминала има у Србији. Може се рећи бар 50-так мафија које су међусобно повезане и са врховима власти. Сива економија која је сада у Србији 30-40 одсто је у рукама организоване државне мафије. Србијом владају и политичари и бизнисмени и други моћни који су у масонским ложама, ротари клубовима или утицајним НВО. Филантропи су уградили себе у систем владавине у Србији, добијању послова или заштити својих интереса.

Ко још влада Србијом?
euro-pesnicaСрбијом владају из сенке или под притиском дипломатске мисије ЕУ, ММФ, Немачке, САД, Велике Британије, Француске и још по нека мисија у Београду која се пита за политику владе Србије преко својих влада. Србијом владају стране дипломате као у неким државама у време хладног рата постављајући владе или су у саветодавној улози око састава владајућих олигархија.

Вучић на седници ГОНС каже “Четврта наша победа је промена односа већине земаља према Србији”. Моћне државе мењају своју политику према Србији само козметички уз велике уступке српске власти, од Косова до притиска ММФ-а и други геополитчких интереса, рачунајући и притиске за улазак Србије у НАТО.

Велики се споразумевају, а мали сукобљавају. Србија више него слуша, она пузи пред страним инвестицијама и плаћа их да отварају радна места својих компанија са 10 000 евра, док се отпушта око милион радника уз сва понижења. Србија ће бити подигнута сопственим рукама и знањем и мудром и храбром политиком власти која мора бити другојачија него било која до сада, што је била.

Круна свега “мудрог” што је рекао лидер СНС Александар Вучић на седници ГОСНС је: “Наша пета победа је можда почетак нашег политичког пораза, а то је успостављање пристојне Србије, за шта су заслужни и Косштуница и Тадић, да нема обрачуна са политичким противницима:

„Нажалост у Србији није било договорности ни 2000.године за начин вођења Србије претходне власти СПС-а нити било које владе и олигархије. Постоје само појединачни покушаји, а олигархије остају исте или се шире. Није ни чудо зашто у Србији није извршена лустрација, отварање тајних досијеа служби безедности, архива или денационализације и реституције. Олигархије су се споразумеле уз колатералне штете као привид изграђене пристојне Србије.

Томислав Кресовић