Прочитај ми чланак

Теже до гласова: Корона укида предизборне митинге

0

Одмах по укидању ванредног стања у Србији би требало да буде настављена изборна кампања, а извесно је да ће неке мере у борби против епидемије остати на снази, док ће поједине важити као препоруке. Епидемиолози за Нова.рс наводе да очекују да ће током целе кампање или бар у једном периоду политички скупови и у затвореним и на отвореним просторима бити забрањени, као и да ће и даље важити мера физичке дистанце. Стручњаци за истраживање јавног мњења наводе да ће у тако отежаним условима странке моћи да воде кампању од врата до врата, те да ће са бирачима моћи да комуницирају путем друштвених мрежа и интернета.

Оптимистичке прогнозе о укидању ванредног стања већ крајем априла сада се чине мало вероватним, али се ипак очекује да би до тога могло доћи почетком или средином маја. То би значило да би парламентарни, покрајински и локални избори могли да буду одржани крајем јуна или почетком јула.

Извесно је, бар судећи по Уредби Владе, да ће оног момента када буде донета одлука о укидању ванредног стања бити настављен изборни процес у Србији, односно предизборна кампања која је почела 4. марта. Међутим, мало је вероватно да ће политичка кампања у условима епидемије личити на било коју претходну, бар кад је реч о одржавању скупова и комуницирању са бирачима.

Епидемиолог Зоран Радовановић сматра да мера забране окупљања на отвореним просторима треба да буде укинута међу последњима.

“То вам је као и са стадионима. Публика јесте на отвореном и број људи може да се смањи, али џаба када на улазу може да се направи уско грло. Из више разлога би требало забранити одржавање митинга на отвореном. У уобичајеним условима на једном квадратном метру могле би да стоје четири особе, а под условима физичке дистанце једна особа на четири метра. Под таквим околностима митинзи би били обесмишљени, био би потребан огроман простор и питање је да ли би сви говорника могли и да виде. Такође, долазак симпатизера на такве скупове аутобусом био би ризичан”, објашњава Радовановић.

Он наводи да би одржавање скупова и оних у затвореном и оних на отвореном простору могло да буде дозвољено у периоду када на дневном нивоу будемо имали једну или две заражене особе.

“Ако дневно будемо имали десетак оболелих, сумњам да ће политички скупови бити дозвољени”, каже Радовановић.

Његов колега Радмило Петровић такође сматра да ће мере физичке дистанце остати на снази, као и да ће бити забрањено одржавање скупова.

“Епидемија се неће завршити са падом кривуље. Ако је на горе ишла шест – седам недеља, толико ће јој бити потребно и да се скроз спусти. Сигурно је да ћемо током целог маја имати нове случајеве обољевања”, каже Петровић за Нова.рс.

Корона као главна тема у кампањи

Због епидемиолошких услова предстојећа изборна кампања биће другачија од свих претходних и због начина на које ће странке преносити своје поруке грађанима, али и због тема које ће се наметати.

Владимир Пејић, директор агенције Фактор плус, наводи да и у условима мера ограничења постоје начини на који ће странке комуницирати са бирачима – путем друштвених мрежа и интернета, медија, вођењем кампање од врата до врата, као и постављањем штандова на места где се окупља већи број људи.

“Видећемо да ли ће изборни процеси заиста да буду настављени по укидању ванрендог стања. Председник Вучић је рекао да ће о изборима разговарати са представницима странака које су најавиле учешће на њима. Можда странке направе џентлменски договор да их одложе док се епидемиолошка ситуација у потпуности не нормализује”, каже Пејић за Нова.рс.

На наше питање како избори могу да буду одложени, ако и Уредба Владе и Решење РИК-а предвиђају наставак изборних процеса одмах по укидању ванредног стања, он наводи да то правници треба да виде.

Пејић додаје да ће у овој кампањи и теме бити другачије, а да се борба државе против коронавируса намеће сама по себи.

“За представнике власти то ће бити тешка ситуација. Сигурно је да ће у први план истицати економске резултате пре епидемије и мере које су предузели за сузбијање кризе. Са друге стране, опозиционим странкама ће бити тешко да предлаже нека решења, јер се цео свет суочава са оваквом кризом. Оне ће се вероватно орјентисати на критику власти”, закључује он.

Члан РИК-а: Можда преурањено бављење наставком изборних радњи

Члан РИК-а Миљкан Карличић каже за Нова.рс да када ванредно стање буде укинуто и уколико не буде супстиуисано ванредном ситуацијом или сличним ограничењима, друштвени и политички живот ће се враћати у стање нормале. Како наводи, од одлука и препорука извршне власти и здравствених ауторитета у погледу јавног здравља и здравствене сигурности, зависиће и форма одлуке о наставку започетих изборних радњи па и облика изборне кампање.

Карличић подсећа у изјави за Нова.рс да је преостао још 41 дан за спровођење изборних радњи, а да су се неке политичке коалиције већ одрекле одржавања митинга и масовних окупљања.

“Иначе, време у ком живимо нуди велики број могућности за комуникацију и излагање изборних програма. Али, сачекајмо најпре завршетак ове епидемијске катастрофе, јер здравље свих грађана је приоритетна вредност тако да је можда преурањено бављење наставком изборних радњи”, кађе Карличић.