Прочитај ми чланак

ТАХИРИ: Весељи би да прво суспендује таксу да би после тога пала влада Харадинаја

0

Председник Демократске партије Косова (ДПК) и косовског парламента Кадри Весељи и други лидери имају за циљ да прво суспендују таксу која је уведена за робу која се на Косово увози из Србије и Босне и Херцеговине да би после тога пала влада премијера Рамуша Харадинаја, сматра политички аналитичар Рамуш Тахири.

„Кадри Весељи је рекао да влада неће пасти због такси, већ зато што је покварила односе са савезницима Европском унијом и САД и ако он сматра да треба пасти влада, онда то показује да као што је пала влада Иса Мустафе поново се може догодити да ДПК гласа за обарање владе због Кадри Весељиа и његових изјава“, рекао је Тахири.

Према његовој оцени, Весељи и сви лидери Косова желе да нађу начина да прво суспендују таксу и да после тога оборе владу Харадинаја, јер ако се не суспендује такса и обори влада такса остаје на снази до избора нове владе.

Тахири је казао да је за обарање владе потребно обезбедити 61 глас и да за њу свакако треба да гласају у посланици ДПК.

Агенција Бета из поузданих извора у владајућим политичким странкама сазнаје да ДПК није спремна да иде на рушење владе јер би то значило да ни једна иоле значајнија странка на Косову неће прихватити да уђе у коалицији са њом на ванредним изборима који би се одржали након пада владе, што би јој онемогућило да буде прва странка на изборима и што јој онемогућује да аутоматски обезбеђује и предлагање кандидата за премијера и председника парламента.

Друга могућност која се разматра је да се после пада владе формира влада широке коалиције која би била састављена од представника свих странака, али је то Самоопредељење одбило као могућност, док је Демократски савез Косова условио учешће у тој влади учешћем Самоопределења.

И у ДПК нема велике подршке идеји формирања владе широке коалиције, која би избацила ДПК из владе и руковођења парламентом.

Бета сазнаје да је једна од могућности излазак министара ДПК из владе, али остајање у владајућој коалицији.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!