Прочитај ми чланак

ТАДИЋ: Шта би Вучић данас радио да није било мене

0
ФОТО: ДС

ФОТО: ДС

Шта Тадић мисли о повлачењу интелектуалне елите, шта његова опција ново нуди на изборима, зашто се залагао за једну изборну колону демократског корпуса, ако је пре само две године био за две колоне када је напустио ДС, прочитајте у интервјуу за најновији Недељник, као и његове ставове о Aлександру Вучићу, Демократској странци, пресуди Караџићу, Саши Радуловићу, Војиславу Шешељу, Бошку Обрадовићу, Ивици Дачићу…

И даље се Aлександар Вучић и ја налазимо на два различита пола, само што је некада то било одређено дихотомијом проевропске и националистичке опције, а данас је то разлика између оних који имају знање и капацитет да реализују ту политику и оних који се за њу само декларативно залажу, а у реалности само уназађују Србију. Дакле, данас се разлика не базира на питању „куда“, него на питању „како“, оценио је у интервјуу за Недељник Борис Тадић, лидер Социјалдемократске странке.

Он је у великом интервјуу за најновији број Недељника поручио да неће правити владу с Вучићем након избора, нити улазити у савез са Дверима.

„Тема нашег савеза са Вучићем након избора настала је у сврху дискредитовања нашег опозиционог карактера из очигледног страха власти. Међутим, та тема и даље живи, јер медији настављају да постављају питање на које годинама увек добијају исти одговор – не, нећемо ући у Вучићеву владу“, нагласио је Тадић.

На опаску да ли верује свом коалиционом партнеру Чедомиру Јовановићу да га након избора неће издати, Тадић је одговорио потврдно.

„Верујемо коалиционом партнеру, јер је циљ смењивања неспособне власти управо тачка око које смо се удружили. Питање „издаје“ које постављате је апсурдно, јер и када би се десило тако нешто, наш коалициони партнер не би издао нас, већ своју политику“, објаснио је Тадић.

Он је оценио да пласирање тезе коју власт протура да ће се формирати коалиција свих против Вучића види као потребу премијера да у јавности створи слику да је он сам једини праведник против свих, која има циљ не само да дограђује политику култа личности већ и да мобилише бираче пред изборе.

„И иначе Вучић све време користи вештачку патетику у сврху изазивања неке емпатије код бирача. Па тако или слушамо неистине о економском успеху, или премијер тражи сажаљење од грађана јер рано устаје а касно леже или јер је он сам против свих. Замислите колико је то апсурд када то говори човек који има апсолутну власт у земљи и колико је то вређање здравог разума. Уосталом, колико је неукусно када се премијер који је одговоран за лош живот грађана, њима који преживљавају од првог до првог у месецу, жали на неке своје недаће. Грађане не занима дакле колико премијер сати дневно ради, већ какав је ефекат његовог рада на њихов животни стандард и атмосферу у друштву“, навео је Тадић и констаовао да током његовог мандата није било замисливо да гледате вишечасовне специјалне емисије „Рушење Тадића – последњи чин“

Он је оценио да Демократска странка нажалост више није више национална институција, као што је за њу говорио док је био у тој партији.

„Aли јесте опозициона странка, а наша мета је искључиво власт која мора бити смењена, па не бих критички говорио о другим опозиционим странкама“, додао је Тадић.

Он је одбацио оптужбе да је регионалне односе градио на размени дискова с бившим хрватским председником Ивом Јосиповићем.

„Чак и да сам са Јосиповићем размењивао дискове, то је боље од данашње размене претњи стратешким ракетним наоружањем“, оценио је Тадић, који тврди да поједини плаћенички политички аналитичари или представници режимских медија припремају нови сукоб на Балкану.

Шта Тадић мисли о повлачењу интелектуалне елите, шта његова опција ново нуди на изборима, зашто се залагао за једну изборну колону демократског корпуса, ако је пре само две године био за две колоне када је напустио ДС, прочитајте у интервјуу за најновији Недељник, као и његове ставове Саши Радуловићу, Војиславу Шешељу, Бошку Обрадовићу, Ивици Дачићу…

Извор: Недељник