Прочитај ми чланак

ТАЧИ: Србија неће у ЕУ док не призна Косово

0

У разговору за „Вечерњи лист“ председник Косова Хашим Тачи отворено је говорио о оснивању Заједнице општина са српском већином, о могућим сукобима Албанаца и Срба, могућем паду косовске владе због бојкота српских министара…

Одлучан је у томе да Косово по сваку цену створи своју војску. Исто тако, Тачи је обећао да ће Хрвати ускоро добити заступничко место у косовском парламенту.

Тачи је рекао да није истина да Косово одбија оснивање Заједнице општина са српском већином и да је оно верно свим међународним обавезама а самим тим и оснивању ЗСО, али је истакао да да она не може имати извршне надлежности, нити може бити основа за стварање посебног српског политичког ентитета на Косову.

„Није истина да ми одбијамо оснивање Заједнице општина са српском већином. Косово је верно свим међународним обавезама, обухватајући овде и Први споразум између Косова и Србије, који је потписан 19. априла 2013. Пре неколико дана сложили смо се да управљачки тим почне састављати Нацрт статута Заједнице општина са српском већином, наравно у тесној сарадњи с владом Косова и уз помоћ Мисије за европску сигурност и сарадњу ОЕБС-а на Косову. Заједница општина са српском већином биће формирана у потпуном складу с уставом Косова и косовским законима. Ово није само наш став. И висока представница ЕУ за спољну политику и сигурност Федерика Могерини ставила је на знање да ће то бити легални оквир за оснивање Заједнице општина. Заједница општина са српском већином не може бити трећи ниво власти, нити може имати извршне надлежности, а не може ни бити основа за стварање посебног српског политичког ентитета на Косову“, казао је Тачи.

Додао је да оснивањем ЗСО не може доћи до ескалације сукоба између Албанаца и Срба и да сви грађани Косова без разлика морају поштовати уставни ред и законе Косова.

„Нема и не може бити сукоба на Косову између Албанаца и Срба. Није било таквих конфликата ни у најтежим ратним годинама. Ми смо ратовали с окупаторском влашћу Србије, а не са Србима. Иначе, сви грађани Косова требају поштовати уставни ред и законе Косова. У том контексту верујем да ће у идућим данима превладати разум код српских политичара и да неће бити једностраних потеза у вези с проглашењем Заједнице општина са српском већином. Такав би акт само компликовао процес састављања статута Заједнице“.

О томе да ли најава изласка српских министара из владе Косова може значити и пад владе и нове парламентарне изборе, Тачи сматра да: „Бојкотирање владе Косова од Српске листе штетно је за све, и за саме српске политичаре и грађане. Сви могући проблеми у том аспекту требају се решити унутар косовских институција. Заправо, и у прошлом мандату власти на Косову у два је случаја Српска листа изашла привремено из скупштине и владе Косова и та политика није донела ништа добро за српске грађане Косова“.

На питање зашто је косовска полиција ухапсила директора Канцеларије за Косово Марка Ðурића, Тачи је одговорио:

„Косовска полиција зауставила је српског лидера јер је илегално боравио на северу Косова, он је ушао иако није од косовских органа добио потребну дозволу. Нажалост, то није био први пут да је он илегално боравио на Косову. Желимо ли напредовати заједно, као две државе, према нормализацији односа, морамо до краја поштовати бриселске споразуме, обухватајући ту и процедуре организовања службених посета Косову и Србији“.

Тачи је навео да рок од четири месеца за постизање договора између Косова и Србије није бриселски ултиматум.

„Није то бриселски ултиматум. Наша и српска страна договориле су рок у којем се треба припремити први Нацрт статута Заједнице општина са српском већином. Ми смо као Косово спремни напредовати брзо у правом смеру, увек поштујући то да ће се Заједница општина са српском већином створити у складу с принципима о којима сам раније говорио“, навео је он.

Верује да ће се договорити са председником Србије Александром Вучићем и да ће доћи до коначног решења косовског проблема.

„Уверен сам да се време конфликата, неслагања и тензија у односима између Косова и Србије треба завршити. С друге стране, питање Косова је решено једном заувек, мисијом којом је руководио председник Ахтисари у раздобљу од 2005. до 2007. године. Косово је независна држава. Срби на Косову су невећинска заједница, имају гарантована права која су посебна и неуспоредива с правима неке друге невећинске заједнице у Европи. Нормализација односа између Косова и Србије дужност је ове генерације, то је обавеза према грађанима на Косову и у Србији, то је основни увет да Косово и Србија уђу у ЕУ“, рекао је Тачи.

На питање хоће ли Косово ускоро имати своју војску, Тачи такође одговорио са уверењем.

„Да, свакако. И овде о неопходности стварања Оружаних снага Косова постоји консензус међу нама на Косову и између нас и НАТО-а. Питање је како ћемо извршити трансформацију Сигурносних снага Косова (БСК) у Оружане снаге Косова: изменом устава или амандманима на Закон о БСК“.

Оптимиста је и када је реч о учлањењу Косова у УН.

„Није захвално говорити о временским роковима, али мислимо да бисмо се ми након потписивања правно обвезујућег споразума између Косова и Србије, а надамо се да ће се то догодити током ове године, требали би се пријавити за чланство у УН-у. Овај споразум и нормализација односа између Косова и Србије требало би осигурати улазак Косова у УН“.

На крају, председник Косова је причао и о сарадњи Косова са Хрватском, коју оценује одличном.

„Поносни смо што имамо сјајне односе с Хрватском. Много тога повезује Косово и Хрватску у горкој прошлости. Затим, и ми и Хрватска водили смо обрамбени рат и на крају постали независне државе. Радујемо се сваком напретку Хрватске која је сада већ неколико година део НАТО-а и ЕУ. Верујем да ћемо јој се убрзо ту придружити. Мислим да можемо више учинити на трговинској и привредној сурадњи двеју држава. Такође, ускоро треба омогућити заступљеност Хрвата у косовском парламенту једним загарантираним заступничким местом. За то треба променити устав и спреман сам ту дати свој допринос“, закључио је председник Косова, Хашим Тачи.