Прочитај ми чланак

ТАЧИ: Имали смо подршку СAД и НAТО, сада немамо

0

Хашим Тачи каже да Косово нема међународну подршку, нарочито од СAД, за измену закона којим би се Косовским безбедносним снагама дале надлежности војске.

СAД и међународна заједница, како је рекао за Глас Aмерике, подржавају трансформацију Косовских безбедносних снага кроз уставне амандмане.

„Радио сам, сада већ три године, да се ово питање реши кроз уставне амандмане и веома бих волео да се то догоди. Имали смо подршку СAД и НAТО, али је сада постало немогуће, нарочито после отворених, јасних и одлучних изјава Српске листе и Београда да то не дозвољавају, а Српској листи се прети да не гласа о закону“, рекао је Тачи.

Зато, како каже, преостаје или да Косово нема војску или да пређе на неки други план.

Тачи тврди да је одлука о успостављању војске у надлежности косовских инстутуција и да су сви међународни актери обавештени о процесу.

„Сви желимо уставне промене и радићемо да се то догоди. Процес трансформације је институционалан, уставан и легалан и он спада у вредности и наш ервоатлански оквир. Стога, у потпуности сам уверен да ће међународна заједница имати разумевање за искрено ангажовање косовских институција“, очекује Тачи.

Он тврди да се косовска војска неће ангажовати ни против кога и да нико не би требало да се осећа угрожено.

Тачи сматра и да формирање косовске војске неће имати за последицу окончање преговора са Београдом.