Прочитај ми чланак

СВИ НА ПРОТЕСТ „Народ је бесан, Вучић не може да контролише бунт грађана“

0

Организација Грађански отпор најавила је да ће у четвртак, 7. маја у 20.05 часова организовати протест испред зграде Председништва Србије у Београду против "сурове и некомпетентне власти", а представница овог грађанског удружења, професорка Биљана Стојковић истакла је да је право време да грађани коначно кажу "не" оваквом режиму.

Грађански отпор преузео је у јануару викенд окупљања, након повлачења удружења Један од пет милиона и објаве да ће учествовати на изборима. Са налога на друштвеним мрежама Грађански отпор позвао је на демонстрације у четвртак 7. маја у 20.05 часова, дан по укидању ванредног страња, а професорка са Биолошког факултета Биљана Стојковић казала је да је важно да се грађани уживо окупе као наставак протеста „Буком против диктатуре“ који је свакодневно све масовнији.

– Желимо и уживо да покажемо свој бунт, да не будемо сами иза четири зида. Желимо да се видимо, да дамо подршку једни другима. Не бисмо желели наравно да се прекине бука из кућа и станова, а ово наше окупљање само је додатак томе. Србија је дефинитивно устала и грађани више не могу да трпе ову репресију режима – рекла је професорка Стојковић за Директно.

Она је додала да Вучића страшно нервира лупање у шерпе са балкона, јер за разлику од медија, на то не може да утиче, нити може да натера грађане да га воле и подржавају после свега.

– Мислим да Вучић више не може да исконтролише бунт грађана и да прекине ово што је кренуло јер је незадовљство на врло високој лествици и не верујем да ико може то да угуши. Надам се једино да ћемо ми грађани довољно дуго издржати. Битно је да се бунт не угаси као што се раније гасио у неким примерима. Вучић дефинитивно не може више да угаси незадовољство грађана и због тога је све више бесан – истакла је наша саговорница.

Представница Грађанског отпора сматра да је сада прави тренутак да протести буду јачи, интензивнији, масовнији.

– Потребно је што више грађана да се укључи у све ово. Нисам сигурна колико мала грађанска група може да поведе масовне и велике протесте. Нужно је да се опозиција интензивније укључи у целу ову причу бунта. Ми као грађански отпор можемо да мобилишемо људе до извесне мере, али да би протести трајали, да би били масовни и интензивни, мора да постоји јасан политички циљ. То није само срушити Вучића, то је и нека визија тога како ће изгледати Србија и ко ће бити људи који ће преузети вођење државе, то никако не сме да буде један човек – закључила је Биљана Стојковић.