Прочитај ми чланак

Светске агенције о новој влади Србије: Најава коренитих реформи бившег националисте

0

aleksandar-vucic (1)

Светске агенције известиле су под ознаком „хитно“ да је Скупштина Србије, како наводе, потврдила мандат нове српске владе десног центра са премијером Александром Вучићем на челу, и да су премијер и министри положили заклетву. Страни медији преносе да је Скупштина Србије вечерас изабрала нову владу на челу са бившим ултранационалистом Александром Вучићем, који је обећао дубоке економске реформе и улазак земље у ЕУ до краја деценије.

Британски Ројтерс наводи да је Вучић најавио дубоке економске реформе и истакао наду да ће Србија моћи да се домогне чланства у Европској унији до краја текуће деценије.

Ова агенција указује да ће висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон сутра допутовати у Београд, где ће се састати са Вучићем и обратити посланицима у парламенту.

Ројтерс наводи да је 44-годишњи лидер Српске напредне странке на изборима у марту освојио најјачу подршку народа од времена Слободана Милошевића, „лидера током ратова на тлу бивше Југославије током 1990-тих који су Србију довели до изолације и банкрота“.

„Бивши ултранационалиста и министар из доба Милошевића, који се окренуо проевропском курсу 2008, обећао је корените и свеобухватне реформе огромног јавног сектора, пензионог система и закона о раду, као и укидање субвенција за државне фирме губиташе“, наводи Ројтерс.

Агенција додаје да му је „водећа улога у доста рекламираној борби против криминала и корупције, укључујући и хапшење и суђење моћном балканском малопродајном тајкуну Мирославу Мишковићу, донела популарност и помогла му да обезбеди 158 од 250 места у парламенту“.

Агенција Ројтерс истакла је да је Вучић обећао да ће спровести тешке реформе у јавном сектору, које његови претходници нису извршили плашећи се социјалних немира.

У извештају Ројтерса наведено је да ће влада смањити плате у јавном сектору за 10 одсто, као и да ће смањити субвенције државним фирмама које праве губитке, што су услови које је прописала Светска банка да би одобрила зајам за подршку буџету.

Радио Дојче веле оцењује да ће планиране реформе нове српске владе „највероватније драстично смањити јавну потрошњу, са циљем да се добије нови зајам од Међународног монетарног фонда.

„Још један важан задатак је да се побољшају односи са ЕУ, закомпликовани осетљивим односом Србије са Косовом, које је прогласило независност 2008“, наводи Дојче веле.

vlada-srbije (2)

Агенција Франс прес наводи да је „бивши ултранационалистички јастреб после неколико спектакуларних хапшења бизнисмена стекао популарност у осиромашеној земљи, огрезлој у бирократију и корупцију, где је месечна плата 350 евра“.

АФП наводи да се од Вучића очекује да ће снажно погурати земљу према чланству у ЕУ и да ће покушати да хитно реши проблеме „нездраве“ економије у земљи.

У извештају АФП истакнуто је да је за нову владу гласало 198 од 228 присутних посланика, да је њих 23 било против, а седморо уздржано.

Према извештају агенције АФП, најважнији циљеви нове владе биће реформа застарелог привредног система, смањење буџетског дефицита и убрзање преговора за чланство у ЕУ.

„Нова влада ће морати да прогура строге мере штедње, укључујући приватизацију више од 170 државних предузећа, уз смањење субвенција и повећање пореза“, оцењено је у извештају ове агенције.

Влада ће такође, наводи Франс прес, морати да се фокусира на даљу нормализацију односа са Косовом, што је кључни услов за евроинтеграције Италијанска агенција Анса известила је о формирању нове владе Србије истичући да је нови премијер Вучић формирао владу са 16 министарстава и наводећи њен састав.

Америчка агенција Асошијејтед прес цитирала је извод из говора новог премијера, наводећи да су „промене и модернизација“ кључне речи у његовом данашњем обраћању.

И агенција АП пише да је Вучић „бивши тврдокорни националиста који је постао проевропски реформатор, стекао популарност обећањима бескомпромисне борбе против растуће корупције и свеопштег сиромаштва“.

Агенција АП известила је да је мандатар српске владе обећао потпуну реорганизацију привреде у земљи, као и да је Вучић најавио посланицима да ће „спавати и јести“ у скупштини да би усвојили сет закона који су неопходни за тржишну реформу.

vlada-srbije(1)

Руска агенција Итар тас наводи да је Вучић рекао да „прихвата пуну одговорност за све одлуке будуће владе и да ће први бити одговоран за последице“, као и да ће Кетрин Ештон сутра посетити Београд.

У првим извештајима светских медија о данашњем експозеу мандатара за састав нове Владе Србије Александра Вучића истиче се да су његови приоритети економске реформе и даљи напредак у евроинтеграцијама.

Беспоштедна борба против корупције и криминала, као и пут евроинтеграција су међу кључним тачкама плана активности владе новог премијера, наводи италијанска агенција Анса.

Ова агенција је такође пренела да је Вучић саопштио да ће он водити даље дијалог Београда са Приштином уз посредовање ЕУ, као и да је оценио да је споразум постигнут пре годину дана са Приштином био један од највећих успеха одлазеће владе.

Босанскохерцеговачка агенција ФЕНА пренела је да ће будући српски премијер Вучић по ступању на дужност најпре посетити Сарајево.

Вучић је то најавио у оквиру експозеа у Скупштини Србије, уз образложење да је регионална сарадња, уз узајамно поштовање и сагласност, један од приоритета Владе Србије.

(Бета-Танјуг)