Прочитај ми чланак

Швеђани о Вучићу: Аутократија највећа на свету!

0

Према најновијем извештају о стању демократије шведског В института “Аутократија мења природу?”, Србија се поред Бразила, Турске, Мађарске, Индије и Пољске налази међу земљама са највећим нивоом аутократизације. И ове године Институт је Србију окарактерисао као изборну аутократију. Извештај наводи да је квалитет демократије опао дупло и више у последњих десет година.

У извештају се објашњава да лидери у земљама које се аутократизују озбиљно поткопавају делиберативне процесе у земљи и поштовање контрааргумената. Србија је посебно означена као држава у којој се опсег консултација са неистомишљеницима значајно смањио у последњих десет година.

Извештај је Србију сместио у ону групу земаља у којој су највећи покретачи све веће аутократизације управо владајуће партије, које су означене као анти-плуралистичке. Паралелно са све већом аутократизацијом, шведски институт је приметио и велику поларизацију у српском друштву.

Извештај спомиње и велику мобилизацију људи од стране владајућег режима, а Србија је у тој категорији споменута са Салвадором и Мјанмаром. Институт В дем категорију држава којима припада и Србија описао је и као земље у којима су аутократски настројени лидери посебно склони оптуживању и цензури медија.

У прошлогодишњем извештају В Дем Институт Србију је сместио у групу држава са највећим демократским падом у последњих десет година. Тада је речено да је интегритет изборног процеса падао упоредо са погоршањем грађанских слобода.

Збирни налази овогодишњег извештаја о квалитету демократије у свету В дем Института показали су да је ниво демократије који уживао просечан грађанин света током 2021. опао на ниво из 1989. Број либералних демократија је смањен на 34, а број потпуних аутократија се повећао са 25 на 30, у односу на прошлу годину. Изборне аутократије остале су најчешћи тип режима у свету, а њима живи 70% светске популације.