Прочитај ми чланак

Све су чвршћа кљешта око Вучића

0

Vucic Nikolic620x0(Новости)
Све јачи закулисни притисци на Београд да пристане на предлог којим се одриче севера. Србија неће ни одговорити на понуду Брисела ако је не добије на папиру. Центри моћи траже попуштање, наш услов конкретна овлашћења за Србе.

Аko Србија од Европске уније не добије предлог споразума са Приштином који би укључио конкретна овлашћења за Заједницу српских општина, Београд неће ни слати Бриселу формалан одговор на усмену понуду која је већ одбачена на последњој рунди.

Како ”Новости” сазнају у државном врху, још никакав званичан папир из ЕУ наш тим није добио, а ултимативно се од Србије тражи прихватање предлога који је у седишту ЕУ само делимично прочитан Ивици Дачићу и Александру Вучићу.

Наше руководство практично је приклештено уза зид и први пут огољено суочено са претешком дилемом: да се Србија дефакто одрекне севера Косова и Метохије зарад наставка европског пута или да одбаци ултиматум западних сила и Приштине ризикујући конфронтацију са међународном заједницом и озбиљне економске последице.

За ту, можда, и најважнију одлуку у новијој српској историји остала су свега три дана и кључни политички актери покушаће да у том временском теснацу донесу јединствену одлуку.

Ипак, централна фигура од које се очекује да пресече је Вучић. Како ”Новости” сазнају, западни центри моћи препознали су да је управо он, као лидер у владајућој коалицији, та полуга коју морају да ”сломе” како би тег на тасовима Београда прешао на страну прихватања бриселског плана. Јер, у напетој ноћи у седишту ЕУ управо је Вучић пресудио да се не прихвати понуда којом нам се практично ништа не нуди.

Колико је то жесток притисак сведочи и то да су сви Вучићеви телефони од раног јутра усијани, а да стране дипломате упорно покушавају чак и да са првим потпредседником Владе организују и неформалне преговоре.

Према нашим информацијама, чак су и поједини политичари из владајуће коалиције посредно покушавали да Вучића окрену и приближе ка евентуалном споразуму. Али, његова позиција је да не може да прихвати нешто што не постоји на папиру и не гарантује никакву заштиту за Србе на КиМ.

У сусрет, можда, судбоносној одлуци, поједини државни функционери обилазили су наше људе на Косову и Метохији. Марко Ђурић, саветник председника Србије, пред студентима у Косовској Митровици апеловао је на истрајност, јединство и слогу у овом тешком тренутку.

– Неопходна нам је непоколебљивост у борби за оно што је наше и што ће остати наше. Са Косова шаљемо поруку народне слоге у тренутку који је можда без преседана по својој сложености и по тежини за Србију.

Суочавамо се са дилемом да ли да прихватимо нешто што је толико тешко за наш народ који живи на КиМ да је о томе можда најтеже говорити управо на овом месту. И са друге стране, изложени смо притиску да уколико тако не буде, Србија једна јединствена, дакле и она у Косовској и Сремској Митровици, и Београду, и Новом Саду, испашта због тога у годинама које следе. Та дилема није за људе и државу – рекао је Ђурић.

СУЗАНА ГРУБЈЕШИЋ,: БИРАМ СУРОВИ РЕАЛИЗАМ
Потпреседница Владе за европске интеграције и члан нашег преговарачког тима Сузана Грубјешић, на питање ”Новости” каква су јој очекивања пред важну одлуку државе, кратко је одговорила: – Можемо да бирамо да ли ћемо бити реалисти, демагози или идеалисти. Мој избор је сурови реализам.

На северу покрајине био је и директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин, који је нашем народу поручио да нико у државном врху ”неће да потпише празан папир и да прихвати да све да за ништа”.

– Србија је на Космету настала и зато мора да стоји и постоји. Апелујем на стране силе да нас уваже и да нас не позивају на преговоре у којима треба само да ћутимо и потписујемо празне папире. Ако нам долазите са том политиком белих папира, онда немојте ни долазити и пустите нас да трајемо овако како трајемо.

Уз закулисне дипломатске притиске страни званичници су и отворено позивали Београд да прихвати понуду са осме рунде. Из централе ЕУ поновили су да Кетрин Ештон чека одговор из Србије.

– У дијалогу су делегације више пута разговарале о елементима за могуће решење и ти елементи остају на столу. Тимови сада у року од неколико дана треба да јаве своје одлуке високој представници Ештон – казала је Маја Коцијанчич, портпарол високе представнице ЕУ.

У интензивној и неформалној шатл-дипломатији најактивнији су Американци, који отворено бране позиције Приштине.

– Преговори су веома важни и чврсто верујем да Србија треба да приграби прилику и бори се за добијање датума за почетак преговора са ЕУ – изјавио је амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби.

И партијски штабови фокусирани су на предстојеће потезе државог врха. Председник Народне скупштине и потпредседник СНС Небојша Стефановић позвао је све странке да се изјасне о крупној националној дилеми:

– Подржавамо све представнике државног врха, а посебно првог потпредседника Владе Вучића, у изналажењу најбољег могућег решења за косовско питање. Желимо недвосмислено да кажемо да стојимо и као посланичка група и као странка иза одлука које се буду доносиле и верујемо да ће он умети да донесе одлуку која ће бити најбоља за наше грађане и земљу.

ЧЕКА БОЉУ ПОНУДУ
Под коликим притиском је Александар Вучић сведочи и то што је у четвртак напустио зграду Владе много пре истека радног времена, иако никада не напушта свој кабинет пре 19 часова. Како сазнајемо, изоловао се чак и од партнера из коалиције, како би свима дао до знања да може да се прича само о побољшаној понуди за нашу страну.

Портпарол ДСС Петар Петковић поручио је да је важно да се јасно, гласно и јединствено одбаце сви ултиматуми Брисела и у том смислу да је његова партија спремна да учествује у разговорима о националном консензусу.

Подршку државном врху Србије послао је у четвртак и председник РС Милорад Додик, који је поручио да је неприхватљив понижавајући ултиматум који је међународна заједница дала.

Председник ДС Драган Ђилас затражио је од владајуће коалиције да покаже одговорност, да грађанима каже истину и да ”не пере руке од преговора који су Србију довели у неповољну позицију”:

– Нека дођу у парламент и кажу истину каква год да је.

ТАЧИ ПРЕТИ НАСИЉЕМ НА СЕВЕРУ
Хашим Тачи поручио је у четвртак да постоје два сценарија: да Србија прихвати споразум који подржавају САД и ЕУ или да га одбије, па ”да све институције Косова, уз помоћ међународне заједнице, прошире своје надлежности и на север”:

– То би било најтеже за грађане Космета српске националности, јер би их Београд и даље лагао да би могло да дође до поделе, да ће добити аутономију или нешто налик на Републику Српску – запретио је Тачи.