Прочитај ми чланак

Сулејман Угљанин: Србија не поштује националне мањине

0

НОВИ ПАЗАР - Председавајући Координацијом националних савета националних мањина Сулејман Угљанин изјавио је данас да је Акциони план за остваривање права националних мањина у оквиру Поглавља 23 нелегитиман и затражио од Владе Србије ревизију тог документа.

dru-ugljanin
 
Угљанин је на конференцији за новинаре објаснио да у Акциони план нису уврштени битни предлози националних савета националних мањина, да није разматран у републичком Савету за националне мањине, као и да не садржи кључне обавезе државе према националним мањинама.

„Од Владе Србије тражимо ревизију Акционог плана у који ће бити укључени предлози свих мањина. Такође, захтевамо да се тим документом јасно дефинишу активности које држава треба да предузме, носиоци, рокови и извори финансирања за њихову реализацију. Тражимо и да нови Акциони план добије сагласност Савета за националне мањине“, казао је Угљанин.

На питање који предлози националних мањина се не налазе у Акционом плану, Угљанин који е председник БНВ је рекао да не зна конкретне предлоге други националних савета, али да је „Бошњачко национално веће (БНВ) упутило 498 предлога и да ниједан није усвојен“.

Председник БНВ, који Координацијом председава од јула оценио је и да су „акциони планови за Поглавља 25 и 26, које је усвојио скупштински Одбора за образовање, сумњиви јер не зна да ли су у њих уврштени предлози националних савета мањина“.

„Очигледно је да мањине у Србији и даље не могу да остваре ни минимум Уставом гарантованих права. Ако се овако настави, Координација ће бити принуђена да од Европске уније тражи да заустави преговоре са Србијом о овим поглављима“, навео је Угљанин.

Он је додао да је то тело упутило захтев за хитан састанак са министарком државне управе и локалне самоуправе Аном Брнабић.