Прочитај ми чланак

Суд за ОВК судиће и Србима

0

taci  rosu

Док се и у Београду и у Приштини ишчекује јануар, када је најављено да би требало да се обзнане оптужнице Специјалног суда који ће процесуирати ратне злочине припадника ОВК, све више је спекулација да би и Срби могли да се нађу на оптуженичкој клупи.

Криви што су бранили своју земљу: Да ли се спремају оптужнице и за српске полицајце

Један од добро обавештених извора за наш лист тврди да ће се међу оптуженима наћи и полицајци и војници који су службовали на КиМ током сукоба, а чија се имена до сада у јавности нису повезивала са ратним злочинима. Према речима нашег саговорника, с овом информацијом упознати су представници власти у Србији, али и Министарства правде и Министарства унутрашњих послова. Очигледна је намера међународне заједнице да тим процесима направи вештачку равнотежу.

– Јединица која истражује ратне злочине у МУП-у Србије је додатно ојачана, а у њу се регрутују само особе које нису учествовале у ратним сукобима и немају везе са Косовом. Када је реч о могућим оптужницама, за сада се само спекулише. Рецимо, Специјално тужилаштво Србија за ратне злочине има 20-ак отворених истрага које трају годинама, а које нису довеле до оптужница. Тако да се сада само сумња да би Специјални суд могао да подигне оптужнице пратећи тај траг и та документа – каже наш извор.

Шеф одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије, Милован Дрецун, за „Вести“ тврди да ће нови Специјални суд чије се успостављање очекује у Холандији, процесуирати само злочине припадника ОВК.

– Онако како је суд дефинисан, треба да процесуира злочине терористичке ОВК, и то би требало да му буде мандат. Можда ће бити покушаја да албанска страна прогура нешто друго, а посебно се то може очекивати од оних који би требало да се нађу на оптужници, попут Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Рамуша Харадинаја и осталих. До сада се за почињене злочине судило готово искључиво Србима, и често уз лажне сведоке и измишљење приче, а сада треба направити суд који ће судити за злочине које су Албанци починили над Србима – појашњава Дрецун.

Болно питање несталих

Милован Дрецун подсећа да оснивање међународног суда ван Приштине показује, с једне стране неповерење у капацитет тамошњих судова, а с „друге стране да је коначно сазрело уверење да нема кретања Косова напред ако само једна страна буде жигосана као злочиначка, а друга као праведна“.

– А та друга је заправо починила најбројније злочине, изузетно бруталне и спроводила планирано етничко чишћење. Дакле, потребно је да се крене коначно напред и да се реши питање несталих и на једној и на другој страни. То је ужасно болно питање, и без обзира на националност оно мора да се решава – каже Дрецун.
Аналитичар Душан Јањић не искључује могућност да се паралелно с оптужницама против бивших лидера ОВК појаве и оне против припадника српске војске.

– Постоје две врсте информација на ту тему. У сваком случају ће се судити Србима, али је питање пред којим судом. Оно што тврде домаћи извори и што тражи косовско правосуђе јесте да се Србима суди пред општинским и другим судовима на Косову. На пример, да ће се случај „Ђаковица“ који је повезан и са Љубишом Диковићем, судити у Ђаковици. Мислим да би то било потпуно нерационално и да ће се највероватније ти случајеви судити пред Специјалним судом – каже Јањић.

Зато, додаје он, на Београду је да у наредне месеце до успостављања суда, разговара са представницима Еулекса на ову тему.

Уз злочинце и криминалци

Душан Јањић оцењује да би на оптуженичкој клупи Специјалног суда могли да се нађу и они који су укључени у организовани криминал и помагање ратних злочина.

– Сигурно да ће морати да уђе тај део на оптужнице, јер је веза између ратних злочина и организованог криминала 90-их била директна. Друго, сада Косово нема специјализовани суд за организовани криминал, а има организовани криминал, тако да се може очекивати да суд у Холандији добије и тај део надлежности – истиче Јањић.

– Београд би требало да озбиљније поведе разговоре с Еулексом о овим случајевима, пре свега говорим о оптужницама против Момира Стојановића, Љубише Диковића и осталих и да рашчисти судбину тих случајева које су Унмик, Еулекс и сада косовски судови повезали с убиствима у Ђаковици – истиче Јањић.

Милован Дрецун истиче да су изузетно важна питања колико ће Специјалном суду, после толико година бити на располагању докази, документи и сведоци, али и ко ће финансирати тај суд, ко ће бити судије, да ли ће тај суд избећи политички утицај?

– Добио сам уверавање од дипломата појединих западних земаља у Приштини да неће бити политичког утицаја. Када сам једног питао из утицајне западне земље да ли ће вршити утицај на тај суд, у смислу да ће можда бити неки појединци заштићени, попут Хашима Тачија, он ми је одговорио да на Косову више није период управљања кризом, већ постконфликтног регулисања, и да је став да се неће вршити никакав притисак на суд, већ да ће се пустити да обавља свој посао. Међутим, то је мало у контрадикцији с изјавом Трејси Џејкобсон, бившег америчког дипломате у Приштини, која је рекла да ће бити можда десетак оптужница подигнутих пред Специјалним судом. Како она зна број?

Оптужују Диковића и Стојановића

Подсетимо, Љубишу Диковића терете Албанци, али и Фонд за хуманитарно право за наводне злочине у Ђаковици наводећи податке о масовној гробници у Рудници, код Новог Пазара, из које су ексхумирани убијени косовски Албанци. Министарство одбране енергично је демантовало да садашњи начелник Генералштаба Војске Србије има било какве везе са овим злочином, истичући како је реч о оркестрираној кампањи против система одбране. Оптужницу против посланика СНС-а и генерала Момира Стојановића подигао је Еулекс, а како је наведено, резултат је истраге вођене о наводним злочинима почињеним у селима Меје и Оризе и местима у општини Ђаковица. Против Стојановића Интерпол је и расписао потерницу.