Прочитај ми чланак

Студенти враћају кључеве Ректората: Поповић испунила обећано

0

Представници студената из удружења "Један од пет милиона" казали су да ће сутра предати ректорки Универзитета у Београду Иванки Поповић кључеве зграде Ректората, након што је она испоштовала договор и дала 4. новембар као датум када ће питање спорног доктората министра финансија Синише Малог бити решено.

„Данас смо начинили један врло важан корак, постигли смо једну победу, ово је пре свега победа студената који су у блокади Ректората већ 12 дана и који су покренули иницијативу за решавање и овог проблема, али ово је победа Универзитета у Београду и читаве академске заједнице“, рекла је студенткиња Мила Јовановић за агенцију Бета.

Она је казала да студенти који блокирају зграду Ректората већ 12 дана од почетка траже, како је навела, став, интегритет и аутономију Универзитета у Београду и да су то добили.

„Данас је Универзиет у Београду показао да је једина слободна институција у овој земљи, данас смо добили конкретан датум и надлежни више неће моћи да се играју одрицања одговорности“, казала је Јовановић.

Додала је и да је су они успели да реше и нека „горућа питања у наредној наставној години, као што је питање Универзијаде, што није успела до сада ниједна студентска организација“.

„Као што су рекли ректорка је испоштовала договор, а и ми ћемо, она ће сутра добити кључеве Ректората, а ми ћемо од ње добити гаранције да ће све речено бити учињено“, поручила је Јовановић.

Поповић је у саопштењу навела да упитност доктората и спорост решавања валидности доктората министра финансија Синише Малог нарушава углед УБ и да је зато у интересу свих чланова академске заједнице да се то питање реши у најкраћем могућем року.

„Као ректорка БУ, прихватам моралну одговорност и стајем уз своје студенте који бораве већ 12 дана у згради Ректората и боре се за аутономију и углед Универзитета“, навела је Поповић у саопштењу.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!