Прочитај ми чланак

Столтенберг „миротворац“: Помогли смо да се окончају два брутална рата на Балкану

0

Генерални секретар НАТО-а изгледа није упознат са чињеницом да је Алијанса извршила агресију на Југославију током које је бачено 22.000 тона пројектила, међу којима је било 37.000 забрањених касетних бомби и оних пуњених осиромашеним уранијумом. Страдале су хиљаде цивила и најмање 81 дете

НАТО је једна од најуспешнијих Алијанси јер успева да се прилагоди променама у свету и обезбеди мир, истакао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, напомињући да је управо та Алијанса помогла да се окончају два брутална рата на Балкану.

„Пре 40 година био је Совјетски Савез, сада Совјетског Савеза нема и људи кажу НАТО треба да промени област и променили смо област и помогли да се окончају два етничка рата на Балкану, у БиХ и у Србији или на Косову„, поручио је Столтенберг заборављајући да напомене да је Алијанса извела војну агресију на Србију, односно Савезну Републику Југославију.

Подсетимо да готово нема града у Србији који се током 11 седмица агресије, није нашао на мети, а НАТО је извршио 2.300 удара и бацио 22.000 тона пројектила, међу којима 37.000 забрањених касетних бомби и оних пуњених осиромашеним уранијумом, а да је рат у Хрватској уз „помоћ“ НАТО-а окончан тако што је у Хрватској спроведено етничко чишћење, Срби су протерани и сведени на статистичку грешку.

Генерални секретар НАТО-а истиче да је НАТО урадио нешто што нико није могао да претпостави – био је на првој линији борбе против тероризма 2011. године и наставио да пружа помоћ Сједињеним Државама и након 2014.

„НATO се поново прилагодио више се фокусирајући на колективну одбрану, а у Европи смо најјаче појачање наше колективне одбране“, нагласио је Столтенберг и закључио да је криза 1974. године показала зашто је НАТО „најуспешнија Алијанса у историји“.

Столтенберг је поручио да ће НATO наставити да се мења у складу са променама и изазовима у свету.

Рекао да је значај Алијансе много већи него пре три године јер постоји рат на тлу Европе, а Кина постаје све снажнија и снажнија те је веома значајно да земље чланице остану заједно.

„Када смо сви заједно онда смо јачи и сигурнији“, оцењује Столтенберг, истичући да осећа, када се погледа пулс јавног мњења, „снажну подршку у целој Европи и у САД“.

Сва испитивања јавног мњења у Србији показују да Срби јасно и гласно понављају своје „не“ интеграцији у Северноатлантску алијансу и да западна пропаганда и притисци немају ефекта.

Према последњем истраживању 84,2 одсто грађана Србије се противи уласку у НАТО.