Прочитај ми чланак

СТИВЕН МЕЈЕР: Вучић би жртвовао Косово за чланство Србије у ЕУ

0

Представници Београда и Приштине требало би да седну за сто без великих сила за коначан договор о КиМ, поручује бивши заменик директора америчке ЦИА за Балкан.

Бивши заменик директора америчке ЦИА за Балкан Стивен Мејер у интервјуу за лист „Данас“ рекао је да би, у контексту коначног решавања питања КиМ, било неопходно да представници београдске и приштинске власти седну за сто, на конференцији без учешћа великих сила, и да постигну договор и решење о Косову.
 

„Неколико планова је предложено и ништа се није десило, а главни разлог је што су велике силе биле укључене“, навео је Мејер, истичући да људи као што су Тачи, Харадинај и Вучић имају велику моћ.

Он је оценио да је основни циљ председника Вучића придруживање Европској унији и да би за њу жртвовао Косово.

„Вучић је врло одлучан у погледу ЕУ и то је у реду. Мислим да ЕУ, осим Немцима уопште није битно какав договор ће да буде постигнут, само да не буде рата. Французи, Британци, Холанђани и Италијани прихватиће договор до којег дођу Београд и Приштина. Вашингтон је већ друга прича јер жели да буде укључен и буде део преговора.“

За Бриселски процес је рекао да је „мртав“, као и сваки други процес пре њега.

„Знам да многи моји пријатељи овде верују да ће се цело Косово једног дана вратити Србији, можда и за 100 година, али не верујем да ће се то десити. Можда би неки део могао да се врати, али на дуже стазе Република Српска би могла да буде на столу“, оценио је Мејер.

Мејер сматра да досадашња стратегија Брисела да се разговара о мањим стварима, уз избегавање већих, статусних, као и питања суверенитета – није добра.

„Приштина напредак чини јако тешким, због царинских тарифа, али и јер одбијају да оснују Заједницу српских општина, што је веома важан корак по Бриселском споразуму“, рекао је Мејер за „Данас“.

Када је реч о коначном решењу, Мејер сматра да је реално да северни део Косова и Метохије остане у саставу Србије.

„Мислим да је реално да област северно од Ибра постане део Србије, а за јужни део ће бити јако тешко, јер ако Србија жели да сачува суверенитет у северном делу око реке Ибар, онда ће бити рат и много проливене крви. Зато сам и хтео да разговарамо о територијалном проблему северно од реке Ибар, а о томе вреди дискутовати“, истакао је Мејер.

УН да реши проблем Срба у енклавама

Како каже, проблем Срба у енклавама у јужном делу и светих историјских места могао би бити решен уз заштиту Уједињених нација, и на начин да сваких шест месеци делегација УН посећује та места да би се уверили да је све у реду.

Упитан шта мисли о територијалној размени о којој се доста говори у последње време, Мејер каже да то питање никад није у потпуности испуњено без обзира што неки политичари о томе говоре.

„За људе на југу, који не би волели размену, треба омогућити остајање и заштиту УН или да се пребаце на север или у Србију и да им УН плати, да их финансира. То би могло да почне релативно брзо. Један од главних услова је да велике силе остану по страни и да се не мешају, јер сваки пут када се САД и Русија умешају, ствари постају много компликованије“, нагласио је Мејер.

Као питање о којем би Београд и Приштина требало да расправљају Мејер предлаже и економску сарадњу, оцењујући да министар за иновације и технолошки развој у Влади Србије Ненад Поповић има јако добре идеје „како ојачати прекограничне економске везе, посебно са централном Србијом“.

То би, сматра, могао да буде почетак економског договора.