Прочитај ми чланак

Стефановић пред избацивањем из СНС

0

Одборима Српске напредне странке широм Србије дат је налог да се изјасне о раду министра одбране и високог страначког функционера Небојше Стефановића. Поред предлога да се смени са државне функције и места шефа Градског одбора СНС у Београду, све чешћи се могу чути захтеви да Стефановић мора бити искључен из партије.

Да се нешто иза брда ваља, говори у прилог и информација да је за искључивање Стефановића гласао и Горан Весић, човек који се перципирао као изузетно близак са актуелним министром одбране, као и први човек Раковице, Милисав Миличковић, који је био државни секретар у време Стефановићевог мандата у МУП-у.

Према речима извора портала из СНС, Стефановићу сада окрећу леђа људи за које је, како каже, много учинио од кад су дошли у ту партију, те да је реч потреби Вучића да му докаже да они ипак нису толико лојални.

“Све ово води ка његовом искључењу из странке, али то неће ићи веома лако. Вучић очекује да Стефановић да оставку, док он, с друге стране, не планира то да уради. Он хоће види ко ће да дигне руку за његово избацивање из партије. Могу вам рећи да је Стефановић веома миран по том питању, иако се људи из његовог окружења питају како психички издржава све ово.”, наводи извор.

“Сигурно неће проћи као Томислав Николић”

Саговорник портала каже да не верује да ће Стефановић доживети политичку судбину Томислава Николића, иако се идентичан рецепт на њему примењује.

“Мислим да он није спреман на ту варијанту – да добије неку канцеларију како би дао оставку и ћутао. Он сигурно неће основати своју партију или одвојени посланички клуб. Једино што се може десити је његово повлачење из политике, уколико се изгласа избацивање из странке”, наводи саговорник.

Историја сукоба и Шапић

Интересантан закључак, с обзиром на вишегодишње приче да је управо Небојша Стефановић тај који претендује на ово место и преузимање странке.

Како смо већ писали односи Вучића и Стефановића закомпликовали су се управо око Београда.

„Небојшина некадашња велика жеља била је да буде градоначелник Београда, а с обзиром да је толико година на челу градског одбора, то му је место с правом припадало. Све се закомпликовало, када је Андреј Вучић на то место погурао Синишу Малог. Ту креће сукоб и то више са Андрејем, него са Александром Вучићем. Стефановић потом одлази за министра полиције, што у целој овој причи може бити Вучићева грешка, јер је Небојша ту много тога могао да чује, види, сазна, што га данас одржава ту где јесте, на месту министра“, открио је саговорник портала.

Затим се дешава афера Крушик, откривање учешћа Стефановићевог покојног оца Бранка у препродаји оружја, па разоткривање највеће плантаже марихуане у овом делу Европе „Јовањица“, са којом се у везу доводи Андреј Вучић, што се све време сматра својеврсном одмаздом тадашњег министра полиције, сада одбране.

Уједињење СНС и СПАС Александра Шапића, поред стратегије за Београд, сматра се, такође, и наставком овог сукоба.