Прочитај ми чланак

ШТА СУ ТРАЖИЛИ, ТО СУ ДОБИЛИ: Путинова рампа Милу

0

Русија продужава ембарго на црногорске пољопривредне производе до краја децембра 2017. године. Ово се наводи у декрету који је потписао руски председник Владимир Путин.

milo-dukanovic-foto-beta-ap-1463863074-911513

Одлука о рестриктивним мерама усвојена је пре готово две године, као чин одмазде због санкција Европске уније и још неких земаља. Сфера наших односа се ни на који начин није поправила – стоји у саопштењу руског премијера Дмитрија Медведева, које су јуче пренели црногорски портали.

Реч је о контрамерама на поменуте санкције ЕУ које су уведене због интервенције Москве у Украјини, а којима се и Црна Гора придружила. У саопштењу се наводи да је одлука Русије мотивисана потребом да се створе бољи и предвидљивији услови за руске пољопривреднике, и да се рестриктивне мере уводе на период од 18 месеци, уместо на пола године.

Да односи са Русијом нису погоршани само због Украјине, него и због уласка Црне Горе у НАТО, упозорава Александар Дамјановић (СНП), председник парламентарног Одбора за економију, финансије и буџет.

– И не само са том државом, јер то не зависи искључиво од нас и наше жеље да те односе побољшавамо или погоршавамо, већ од глобалног контекста који је све сложенији и неизвеснији. У том смислу су неизоставне и негативне економске последице, нарочито у делу трговине некретнинама и у туризму, јер су протеклих година управо из Русије, из тих сектора, приходованестотине милиона евра, што је тешко очекивати да се настави уколико се поремете међусобни политички односи. То се већ и десило због једностраног увођења глупих и непотребних санкција Црне Горе Руској Федерацији – каже, за „Новости“, Дамјановић.

Крајем прошле године, неколико дана пре позива за чланство у војној алијанси, црногорско небо нашло се на руској црној листи са још 47 држава у којима постоји потенцијална опасност по безбедност руских цивилних ваздухоплова, па је и одлука Владе Црне Горе да „појача“ санкције према свима који угрожавају суверенитет и независност Украјине, усмерена и према Русији.

Некад било…

Протеклих година у Црну Гору се из Русије сливао сваки четврти евро, или око 160 милиона, по чему је та словенска држава била прва на листи највећих инвеститора. Годишње је ову малу земљу посећивало и до 300.000 руских туриста који су остваривали милионска ноћења. Било је и оних који су инвестирали у куповину некретнина на атрактивним местима по приморју. Својевремено се за 100.000 долара на екстра локацијама могла купити троспратна кућа. Касније је квадрат поскупео са четири хиљаде на шест хиљада долара. Само ови подаци, уз стотине милиона евра који су стизали из Русије, фактички су Црну Гору чували од економског колапса.

Ембарго

У 2014. години 25.000 долара износио је увоз воћа и поврћа из Црне Горе у Русију. После увођења ембарга, забрана увоза односи се на говедину, свињетину, перад и месне прерађевине, рибу и остале плодове мора, сиреве, млеко и друге млечне производе, воће, поврће и орашасте плодове.