Прочитај ми чланак

Шта поручују наоружани полицајци на конференцији за штампу?

0
Небојша Стефановић и припадници МУП-а на конференцији за штампу (Фото: Танјуг)

Небојша Стефановић и припадници МУП-а на конференцији за штампу (Фото: Танјуг)

Обраћање министра унутрашњих послова јуче је било у другом плану у односу на наоружане припаднике полиције који су стајали иза министра за време конференције.

Невладине организације сматрају да овакав потез надлежних није био потребан, јер би могао да застраши јавност.

Панцири и наоружани припадници специјалних полицијских јединица уз министра Небојшу Стефановића, необичан декор за једну конференцију за новинаре. Тема – оптужбе једног дневног листа о премијеру и његовим сарадницима.

Соња Стојановић Гајић из Београдског центра за безбедносну политику каже да изјаве које политичари дају упућују на то да они и воде оперативни рад полиције уместо да га оставе професионалцима.

„Погрешно је да се ти професионалци појављују у јавности само као украс министру, а још погрешније када се у затвореном простору, у сигурном простору какав је зграда СИВ-а, појављују у позадини министра са оружјем“, наводи Стојановић Гајићева.

Како она каже: „То шаље сигнал да је и његова безбедност угрожена да сви треба нечег да се плашимо, а не шаље информацију шта држава ради да заштити грађане“.

Осим тога, Драган Поповић из Центра за практичну политику каже да сматра да је циљ таквог наступа – застрашивање грађана.

„Не могу да видим ниједан други разлог зашто би људи у дугим цевима, са маскама на лицу стајали иза министра полиције у згради владе Србије. Дакле то је потпуно непримерено и никада се до сада није стварно десило“, истиче Поповић.

Он наводи да се таквих ситуација не сећа чак ни из ванредног стања.

„Не знам чему би иначе служили људи који ту нису очигледно да дају неке одговоре, то је конференција за штампу. Дакле, њих не можете ништа да питате, они изгледају онако гротескно, под пуном ратном опремом и са дугим цевима“. каже Поповић.

У првом плану – оптужбе које два таблоида размењују већ неколико дана. Прича о сумњивој особи која је осматрала стан премијера и могао би да представља потенцијалну опасност, пала је у други план.

„Што се тиче информација о наводном нападачу на премијера, добили смо врло штуру информацију, не знамо да ли је то на неки начин повезано. Не знамо ништа о том случају, ја бих просто волео да чујем тужиоца или неког ко води ту истрагу, не министра полиције, не политичара да нам саопшти све детаље тог потенцијално доста опасног сценарија“, наводи Поповић.

Соња Стојановић Гајић каже да су обе оптужбе, и да је безбедност премијера угрожена, као и оптужба о потенцијалној корупцији, подједнако озбиљне и треба их озбиљно истражити, али то треба да раде професионалци.

„У току истраге јавност треба да буде обавештена о мерама, а не о очекиваном исходу, поготово не у фази у којој колико сада сазнајемо, јер је примењена само једна истражна мера, а то је полиграф“, наводи она.

Из полиције нема одговора на питање зашто су јучерашњем обраћању министра присуствовали бројни припадници полицијских јединица са наоружањем.

Обраћање са друштвених мрежа, да се слично дешавало и у другим земљама, није довољан одговор.

Извор: б92