Прочитај ми чланак

ШТА ПЛАЋЕНИЧКИ МЕДИЈИ У СРБИЈИ нису научили на случају Трамп?

0

И овде постоји отуђена политичка и медијска олош елита и постоји народ. Колико год да агитују за НАТО и ЕУ, а против Русије и православне традиције, српски народ неће већински променити националну свест

1407003320-mediji

Бридели су образи уредницима и новинарима „мејнстрим“ медија у Америци после победе Доналда Трампа над Хилари Клинтон. Додуше, бридели би да образа уопште и имају. Јер, кампања која се водила против новог председника САД је била на граници линча. И поред све хајке, која се и даље наставља, Трамп је победио.

Разлог за то је што, ипак, постоје две Америке. Она коју у медијима покушава да представи Хилари Клинтон и естаблишмент који сто ји иза ње, и она реална – осиромашена, са све већим социјалним разликама. И шта год „Си-ен-ен“ и остало медијско друштво покушавају да спинују, реалност неће успети потпуно да сакрије.

И управо то би требало да схвате плаћенички медији у Србији. Колико год да агитују за НАТО и ЕУ, а против Русије и православне традиције, српски народ неће већински променити националну свест.

Може „Блиц“ хронично да води кампању против Владимира Путина и Русије, да саставља Трампову администрацију од антисрба (иако још нема ни назнака о именима новог кабинета), да пласира тезе како је албански лоби већ утемељен у врху Беле куће (извор им је западни п(л)аћеник Душан Јањић!?) – узалуд је.

Може омиљени дневни лист амбасадора Скота – „Курир“, да штампа Трампове постере и хистерично шири пропаганду о томе како су Србија и Америка заправо највећи стогодишњи савезници, по принципу „ко нас бре завади“. Узалуд, знају Срби ко им је пријтаљ, а ко покушава већ деценијама да их уништи. Трамп није Путин, нити то у очима Срба било када може да постане, као што Америка никада не може бити Русија.

Ова два дневна листа (са истим газдом) спинују различитом тактиком, али са истим циљем – угушити националну свест и Русију у Србима.

Остали дневни листови (изузев статистичке НАТО грешке – „Данаса“), лојални режиму, ту су да кроз промотивне текстове о победи Трампа покушају само да ублаже и прикрију Вучићев шок због пораза Хилари Клинтон. Наравно, сви нас уверавају ће у спољној политици све остати исто и да за Србију нема другог пута сем овог којим већ посрћемо.

Свакоме реалном је јасно да победа Трампа не значи да ће се НАТО расформирати, да ће Вашингтон повући признање Косова, а нови председник САД уз подигнута три прста са Дачићем у сред Скадарлије да запева „Миљацку“.

Ипак, победа Трампа отвара врата новом глобалном, политичком договору Вашингтона и Москве, који би Србији могао да скине са врата досадашњи бруталан притисак Запада и донесе више дипломатског простора. У тој варијанти, утицај Русије на Балкану би био немерљиво већи, што би била наша велика историјска шанса да свој мали, вежемо за велики руски брод. И то је оно чега се плаше политички и медијски експоненти Запада у Србији.