Прочитај ми чланак

ШТА ЈЕ У ПРЕДЛОГУ О ПРИВРЕМЕНОЈ СУСПЕНЗИЈИ ТАКСЕ који је Весељи предао амбас. САД?

0

Председник Скупштине Кадри Весељи, почетком ове недеље, предао је лидерима владајуће коалиције његове предлоге у писаној форми за суспензију таксе на 120 дана, у смислу да се сачувају интереси Косова и партнерство са Сједињеним Америчким Државама.

Претходно је овај документ Весељи дао америчком амбасадору, Филипу Коснету на састанку одржаном 23. јануара, на којем је био присутан и премијер Рамуш Харадинај.

Клан Косова је обезбедио читав Веселијев документ, који се састоји од 9 страна.

Изјаве амбасадора САД-а – који не говори о укидању таксе, већ само о њеној привременој суспензији – јасно су у складу са Веселијевим предлогом.

Документ предвиђа услове за суспензију таксе, мере у току периода суспензије, као и поновно враћање таксе од 100 одсто и пун реципроцитет са Србијом и Босном и Херцеговином.

Као такав, Веселијев предлог за суспензију таксе у стварности испада да још више отежава положај Србије.

Ово су услови за суспензију таксе од 120 дана, које предвиђа Веселијев документ:

Према Србији:

Препоручује се привремена суспензија мере царинске тарифе за 120 дана, почевши од дана 1. фебруар 2019. Ова суспензија ће послужити као временски рок Србији, на начин да унутар овог периода испуни обавезе које тој земљи произилазе из Споразума о слободној трговини Централне Европе (ЦЕФТА), као и постигнуте споразуме унутар бриселског дијалога. У оквиру овог рока од 120 дана привремене суспензије, тражи се од Србије да промени њену непријатељску позицију и у склопу нормализације и настојања обезбеђивања добросуседских односа, да предузме следеће радње:

  1. Да спроведе споразуме о заједничким граничним прелазима у склопу интегрисаног управљања границом и да покаже сарадњу у размени информација и међуграничних потврда у циљу обезбеђивања и олакшавања трговине између две земље.

  2. Да прихвати и призна сва документа робе, лиценце, печате и издату документацију од власти Републике Косово.

  3. Да призна баркод и бандероле производа Косова.

  4. Да Царина Србије укине једном заувек употребу печата српских паралелних институција на Косову и да у потпуности поштује преузето ангажовање у споразуму постигнутом 2. септембра 2011. у Бриселу за реципрочно признавање печата, као и обавезу која произилази унутар ЦЕФТА, где су се странке сложиле да користе само печате потврђене за све чланове ове организације.

  5. Да призна регистарске ознаке градова Косова, као и путна документа издата од одговорних институција Републике Косово.

  6. Да се елиминишу баријере, двоструке стандарде, или малтретирање које се врше према члановима косовске дијаспоре, који транзитно пролазе преко Србије.

  7. Да се омогући путницима трећих земаља да транзитно уђу преко Косова за Србију.

  8. У духу процеса нормализације односа између наших двеју суверених држава и у складу са даљим преузетим ангажовањима у потписаним споразумима у Бриселу, Србија треба да заврши са настојањима да смета и да штети положају Косова у међународној арени.

  9. Да се спроведу бриселски споразуми о ревитализацији главног моста на Ибру и главне улице у северној Митровици, дозвољавајући слободно кретање људи и робе у оба дела града.

  10. Спровођење бриселског споразума о енергији.

Према Босни и Херцеговини:

Препоручује се привремена суспензија мере царинске тарифе за 120 дана, почевши од дана 1. фебруар 2019. Ова суспензија ће послужити као временски рок за Босну и Херцеговину, на начин да унутар овог периода испуни обавезе које за ову земљу произилазе из Споразума о слободној трговини Централне Европе (ЦЕФТА), као и да прикаже искрену жељу за гајење добросуседских односа са Републиком Косово. Унутар овог рока очекује се да ће Република Босна и Херцеговина да предузме следеће радње:

Од ове земље се тражи да призна наша идентификациона документа и да уклони баријере за саобраћај грађана и косовских бизнисмена са обе стране границе. Косово ће одмах затим предузети исту узајамну радњу.

  1. Ангажовање Босне и Херцеговине да не смета Косову у јачању међународног субјективитета, почевши од одобравања његовог пријема у Јадранској карти и несметања у другим регионалним и међународним иницијативама.

  2. Да прихвати и призна сва документа робе, лиценце, печате и документацију издату од власти Републике Косово.

  3. Да призна баркод и бандероле производа Косова.

  4. Да Царина Србије (прим.ред. истоветно као и тачка 4 предвиђених услова за Србију) укине једном заувек употребу печата српских паралелних институција на Косову и да у потпуности поштује преузето ангажовање у споразуму постигнутом 2. септембра 2011. у Бриселу за реципрочно признавање печата, као и обавезу која произилази унутар ЦЕФТА – где су се странке сложиле да користе само печате потврђене за све чланове ове организације.

  5. Да призна регистарске ознаке градова Косова, као у путна документа издата од одговорних институција Републике Косово.

  6. Царинске власти Босне и Херцеговине да докажу жељу за сарадњом у размени информација и међуграничног потврђивања са косовски државним властима у циљу безбедности и олакшавања трговине између две земље.

Ово су мере у току суспензије таксе, које предвиђа Веселијев документ:

У међувремену кад се изврши привремена суспензија царинске тарифе, царинске власти ће се овластити да поступе у складу са интересом и законима државе Косово и најбољим међународним нормама и праксама што се тиче робе која ће ући из Србије и Босне и Херцеговине. То значи да:

– Дозволиће се да уђе само роба која се увози или поново извози према Косову, из Србије и Босне и Херцеговине, праћена документима Републике Косово и односе се на њено уставно име.

– Из Србије и Босне и Херцеговине дозволиће се да уђу само они производи који на својим етикетама представљају име произвођача, увозника – дистрибутера, адресу и име града, земљу извозника и земљу пријема робе према уставном имену Републике Косово.

– Декларација извозника и поновног извозника за робу за коначну дестинацију за Републику Косово, која долази из ове две земље, трба да поштују уставно име Републике Косово.

-Неће се дозволити да се извози или поново извози у правцу Косова роба праћена било којим увредљивим именом, провокативним и противуставним за републику Косово.

– Роба која се извози или поново извози у правцу Косова, да би се дозволило да уђе – треба да садржи опис производа на службеним језицима Републике Косово.

Ово су мере након истека рока од 120 дана , ако се не поштују захтеви, које предвиђа Веселијев документ:

Ако Република Србија и Република Босна и Херцеговина, након истека рока од 120 дана привремене суспензије, не предузму горенаведене радње, онда Република Косово не само да ће наставити са применом царинске тарифе од 100 одсто, већ ће поставити пуне мере реципроцитета.

То значи да:

– Ако Србија и Босна и Херцеговина, унутар рока од 120 дана, не прихвате да признају сва документа робе, лиценце, печате и документацију издату од власти Републике Косово, онда ни Република Косово неће признавати та документа издата од власти Србије и Босне и Херцеговине.

– Ако Србија и Босна и Херцеговина, унутар рока од 120 дана, не прихвате да признају регистраске ознаке возила Републике Косово, онда ће и Република Косово да постави исте мере за возила ових двеју земаља, обавезујући да користе „пробне“ регистрске ознаке.

– Ако Србија и Босна и Херцеговина, унутар рока од 120 дана, не признају сва идентификациона документа издата на Косову његовим грађанима и не повуку из употребе форме регистровања, према моделу “ентрy-еxит форм”, онда ће и република Косово да постави исте мере за грађане из Србије и Босне и Херцеговине, постављајући такође модел “ентрy-еxит форм”.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!