Прочитај ми чланак

Шта је академија младих лидера СНС и шта се тамо учи?

0

Сви су чули за Адемију младих лидера СНС, али нико заправо не зна шта она представља – ко су предавачи, ко могу бити њени полазници, шта тамо уче и на крају, ко то финансира.

Ови подаци се нигде не могу пронаћи, сем у фрагментима, попут оног који је Ксенија Вучић, новинарка и бивша супруга председника Србије, поделила на Твитеру, да је она један од предавача и да је поносна на своје ученике.

Какав кадар излази након обуке, сведоче свршени академци међу којима предњачи Лука Кебара, а јавност је недавно упознала и младу лидерку Сташу Стојановић која је прекинула конферецију за новинаре омладине Народне странке у Новом Саду а потом са поносом изјавила да ју је лично звао председник Александар Вучић да је похвали.

Такође, из извештаја Државне ревизорске институције може се видети да са овом академском заједницом тесне везе има и Владимир Беба Поповић, чији је Институт за јавну политику добио од Академије 1.604.000 динара на име стручног усавршавања.

У покушају да сазнамо нешто више о овој школи, семинару, институцији или шта год, прекјуче смо контактирали Ксенију Вучић, али нам је одговорила да је на послу и да „поред најбоље намере, није у ситуацији да нам одговори“. Рекли смо јој да разумемо и да ћемо чекати да заврши са послом, али нам се она ни прекјуче ни јуче није јавила. Није чак одговила ни на питање шта предаје на Академији.

Саговорници Данаса, пак, сматрају да Академија младих лидера није никаква образовна институција, већ страначка обука за младе јуришнике СНС, коју, највероватније, плаћају грађани Србије из буџета.

Професорка Београдског универзитета Биљана Стојковић каже за Данас да јој је та „академија“ заиста тајна, и да је највише занима како долазе до „студената“.

– Ја се због свог посла крећем међу младим људима и знала бих када би се напредњаци активно бавили рекламирањем своје школице. Чини ми се да је то систем затвореног типа и да се тамо шаљу млади који већ јесу чланови СНС или потомци неких старијих чланова. Јако би волела да видим образовни план и програм, предмете који се тамо уче, вежбе које се изводе, циљ образовања у тој установи… свашта ми је ту занимљиво – указује Стојковић.

Сигурна је, додаје, да на основу онога што видимо у медијима, у Академији ефикасно обучавају полазнике како да се понашају у приликама када их снимају камере у присуству неке опозиционе фигуре, у студију, на улици, у свакој прилици када су укључене камере.

– Стратегија је да блебећу што гласније како би покрили глас саговорника. И то је ситуација која се непогрешиво понавља сваки пут када видите напредњака, старог или младог, у „дијалошкој“ форми, што су они научили да успешно саботирају. Мислим да им је главни курс у тој академији нешто типа „како уништити сваку прилику за дијалог“. Садржај другог курса им је вероватно „лик и дело АВ и како га величати“. Све у свему, страшно је то што постоји таква „академија“, као понижење образовања и свега што је темељни циљ образовне струке – закључује Стојковић.

Директор Института за европске послове Наим Лео Бешири каже за Данас да Академија младих лидера није никакава образовна инстититуција него тренинг центар за партијске војнике који се истичу.

Према његовим речима, пожељно је да све странке имају програм којим би усавршавали свој кадар у маркетиншком и јавноговорничком смислу, али и у подизању њихових знања о економији, финасијама, јавном послу и другим сегментима политике и друштва.

Наш саговорник напомиње да је овде проблем другачије природе, јер истакнутим полазницима недостаје основно образовање и васпитање, „ а академија ту не може много да уради“.

– Може само да их изблазира, што би рекла Бранка Катић у Отвореним вратима, да их научи вештинама борбе, надгласавања и неодовирности за изнесену реч. То је прелазно решење за партију која вапи за псеудо образовним кадром који ће радити по команди и неће таласати. Та академија производи политичке ратнике – наглашава Бешири, додајући да се ту јављају и други проблеми, од којих је један – како се та академија финансира.

– То је скуп подухват који готово ни једна партија не може да приушти. Иако најдоминантнија партија у политичком животу Србије и има највеће трансфере на основу изборних резултата из буџета, то није довољно за машинерију од неколико десетина хиљада људи који се налазе на платама. Што значи да се новац црпи додатно из буџета. Поред тога што би то било нелегално, одузимањем новца грађана за партикуларне интересе једне партије утиче се и на слаб, неедукован и неприпремљен државни апарат да спроведе реформе и обавља законом дефинисане дужности – указује наш саговорник.

Он додаје да ако, на пример, МУП троши 98 одсто свог буџета на плате запослених, где је ту новац за усавршавање припадника полиције за примену закона о забрани дискриминације, једнаком поступању према свим грађанима, у породичним и партнерским насиљима итд.

– Другим речима, не само што се отима новац за усавршавање чланова једне партије, него се одустаје и од прилика за државне службенике којима ће недостајати знање и вештине и у будућности – закључује Бешири.

Најистакнутији академац младих лидера свакако је Лука Кебара, широј јавности познат по томе што је за скупштинском говорницом проговорио кинески и предочио да Вучић на кинеском значи 577. Имао је он и пре тога занимљива излагања, а један од истакнутих говора му је био о тоалету.

“Замислите да у 21 веку ми.. Нама је вишедеценијски сан нормални тоалет. Са функционалним, да кажем тоалетом, односно wц папиром, сапуном. То је била мисаона именица, то је нешто најосновније. Ти припадници, тог бившег тајкунског режима, тај Ђилас, тај Јеремић, тај Тадић, они нису у најосновније улагали, а камоли да су набављали некакве модерне ИТ системе, рачунарску опрему, мрежну опрему и остало. Све што су жути тајкуну радили, то су биле искључиво некакве козметичке преправке или исправке одређених наставних планова или програма неких уџбеника, али се ништа конкретно није урадило”, рекао је Кебара, узвикнувши на крају говора:

Унапређење политичке културе и дијалога

Кроз академију СНС која постоји две године, до сада је наводно прошло око 700 младих СНС кадрова. На прошлогодишњем конкурсу који је расписала странка, заинтересовани су, према писању медија, морали да испуне пријавни упитник, али и својеврстан “тест самопроцене социјалних вештина”.

Такође, заинтересовани полазници прилажу и кракат видео урадак, “уз слободу да га конципирају како желе”. Академија младих лидера СНС је у саставу Фондације “За српски народ и државу”, која је основана 2019., исте године кад и академија, а чији су задаци борба да Србија остане пристојно, цивилизовано и праведно друштво, као и унапређење политичке културе и дијалога у Србији. У којој мери су свршени академци допринели унапређењу политичке културе и дијалога, на јавности је да просуди.

Ољача: Ту нема мисли, само следбеништва

Марко Ољача, председник Друштва за одрживу будућност „Кораци“ оцењује за Данас да такозване „академије“ не служе политичком и етичком описмењвању већ социјалном инжењерингу који дозвољава све марифеткуке ради доброг испуњења партијских задатака.

– „Млади лидери“ нису само производ тих школа, већ загађеног јавног простора и ситносопственичких интереса. Они су попут крпа које се бацају када се поцепају или толико испрљају да их ни искувавање не може опрати. Ту нема мисли, већ само следбеништва. Упркос самопримисли да су актери, они су ипак жртве. У нашој отужној стварности и Нушић би се погубио и занемео – каже Ољача.